Predaj kávy široká nabídka kávy z celého světa

Príbeh kávy – od tajomných hôr Etiópie až po vašu šálku doma

Legenda o pastierovi Kaldim – kde sa všetko začalo

Podľa starej etiópskej legendy si prvé účinky kávy všimol pastier kôz menom Kaldi. Zbadal, že jeho kozy sú po zjedení červených čerešní z neznámeho kra neobyčajne čulé a v noci nespia. Kaldi priniesol plody miestnym mníchom, ktorí z nich pripravili odvar – ten im mal pomôcť zostať bdelí pri nočných modlitbách.

Nech už je legenda pravdivá alebo nie, za kolísku kávy sa považuje práve Etiópia. Dodnes tam rastú divoké kávovníky a káva je pevnou súčasťou kultúry. Tradičný etiópsky kávový obrad – pomalé praženie, mletie a varenie kávy v džezve – je dodnes symbolom pohostinnosti a spoločného času.

Arabský svet – zrod kultúry pitia kávy

Z východnej Afriky sa kávovník dostal cez Červené more na Arabský polostrov, najmä do Jemenu. Práve tam vzniklo prvé veľké centrum obchodu s kávou – prístav Mokka, ktorého meno poznáme dodnes z označenia kávy aj kávových nápojov.

Arabskí obchodníci ako prví:

začali kávu systematicky pestovať a sušiť,

naučili sa pražiť kávové zrno a pripravovať z neho horúci nápoj,

zakladali prvé kaviarne, kde sa stretávali učenci, obchodníci a cestovatelia.

Káva sa rýchlo stala nielen nápojom, ale aj spoločenským fenoménom. V mestách Blízkeho východu vznikali kaviarne, ktoré sa nie náhodou prezývali „školy múdrych“ – viedli sa v nich diskusie o politike, náboženstve aj obchode.

Káva dobýja Európu

Do Európy sa káva dostala vďaka obchodu a kontaktom s Orientom, väčší rozmach však prišiel v 17. storočí. Prvé kaviarne vznikali:

v Benátkach,

v Londýne,

v Paríži,

a vo Viedni, kde sa zrodila silná tradícia kaviarenského života, ktorá ovplyvnila aj české a slovenské mestá.

Spočiatku bola káva exotickým nápojom pre vyššie vrstvy a obchodníkov. Postupne sa však stala bežnou súčasťou života mešťanov. Kaviarne sa zmenili na miesta kultúry a diskusií – písali sa tam knihy, rodili noviny aj veľké myšlienky.

Od kolónií k priemyselnej výrobe

Rastúci dopyt po káve prinútil európske mocnosti zakladať plantáže v kolóniách:

v Brazílii,

v krajinách Karibiku,

v Strednej Amerike,

neskôr aj v Ázii.

Káva sa stala významnou komoditou svetového obchodu. Veľké plantáže však mali aj svoju tienistú stránku – často boli založené na otroctve a veľmi lacnej pracovnej sile. Aj to je súčasť príbehu kávy, na ktorú sa dnes čoraz viac poukazuje.

V 19. storočí prichádza:

technický pokrok – prvé priemyselné pražiarne a baliarne,

vynález espressa v Taliansku – príprava kávy pod tlakom,

prvé pokusy o instantnú kávu.

Káva sa definitívne stáva nápojom, ktorý si môže dovoliť takmer každý – od luxusnej kaviarne až po jednoduchú kuchyňu.

20. storočie – espresso, moka kanvička a instantná káva

V 20. storočí sa príbeh kávy zrýchľuje podobne ako celý svet:

Taliansko prináša revolúciu v podobe espresso kávovarov a nápojov ako cappuccino, latte macchiato či ristretto.

V roku 1933 vzniká legendárna moka kanvička Bialetti, ktorá umožnila Talianom pripraviť si silnú kávu doma na sporáku.

Vo zvyšku sveta sa presadzuje instantná káva – praktická pre armádu, kancelárie aj domácnosti.

Káva sa stáva symbolom moderného životného štýlu – ráno nás nakopne, počas dňa nás sprevádza pri práci a večer pri spoločenských stretnutiach.

21. storočie – návrat k pôvodu a „tretia kávová vlna“

Dnešná doba prináša ďalšiu kapitolu – tzv. tretiu kávovú vlnu. Tá kladie dôraz na:

pôvod kávy – krajinu, región, konkrétnu farmu a odrodu,

spôsob spracovania (washed, natural, honey, anaeróbna fermentácia),

transparentný a férový obchod – lepšie podmienky pre farmárov,

svetlejšie, jemnejšie praženie, ktoré zvýrazní prirodzené tóny kávy.

Do popredia sa dostávajú výberové pražiarne a moderné kaviarne, ktoré kávu vnímajú podobne ako kvalitné víno – s dôrazom na terroir, čerstvosť a precíznu prípravu.

Zákazník dnes už nechce len „čiernu kávu“. Zaujíma ho:

odkiaľ káva pochádza,

ako chutí (čokoláda, oriešky, ovocie, kvety),

aký spôsob prípravy jej najviac svedčí – espresso, filter, Aeropress, moka, french press…

Príbeh kávy vo vašej šálke

Či už pijete jednoduché espresso alebo vzácny mikrolot z malej farmy v Etiópii, v každej šálke sa spája:

práca farmára, ktorý trpezlivo zbiera a triedi kávové čerešne,

práca spracovateľa, exportéra a logistických článkov,

umenie pražiča, ktorý prispôsobí profil praženia konkrétnemu zrnu,

a napokon aj vaša voľba prípravy – od „turka“ až po moderný filter.

Káva už dávno nie je len nápoj na prebudenie. Je to príbeh ľudí, krajín a tradícií, ktorý sa píše každý deň nanovo – všade tam, kde niekto zalieva ďalšiu šálku.

Prečo sa oplatí poznať príbeh kávy

Keď poznáme príbeh kávy, vieme:

viac si vážiť každý šálok,

vyberať si kávu podľa pôvodu, chuti a spôsobu pestovania,

podporovať pražiarne a farmárov, ktorí pracujú férovo a s ohľadom na prírodu.

Ak viete, odkiaľ vaša káva pochádza a akou cestou sa dostala až k vám, prestane byť len rutinou. Stane sa malým rituálom a zážitkom, ktorý si užijete od prvého privoňania až po posledný dúšok.