Predaj kávy široká nabídka kávy z celého světa

Kávové kapsule E.S.E pody (Easy Serving Espresso) – jednoduché espresso ako z kaviarne

Čo sú E.S.E pody (Easy Serving Espresso)

E.S.E pod je jednorazová porcia mletej kávy:

upraženej a pomletej na správnu hrubosť pre espresso,

stlačenej do „vankúšika“ z neprepustného filtrového papiera,

so štandardnou hmotnosťou cca 7 g kávy (jedno espresso),

v priemere približne 44 mm – kľúčový údaj pre kompatibilitu s kávovarom.

E.S.E pody nevymyslela jedna značka ako uzavretý systém, ale ide o otvorený štandard – kávu v E.S.E podech vyrába množstvo rôznych pražiarní a značiek.

Ako E.S.E pody fungujú

Na použitie E.S.E podov potrebujete:

pákový kávovar kompatibilný s E.S.E (často má samostatné sitko na pody),

prípadne pákový stroj s viacerými sitkami, z ktorých jedno je určené na E.S.E pody.

Postup prípravy:

Do páky vložíte špeciálne sitko na E.S.E pody.

Na sitko položíte pod (papierový „vankúšik“ s kávou).

Páku upevníte do kávovaru a spustíte extrakciu.

Po príprave espressa pod jednoducho vyberiete a vyhodíte (káva + papier = biologicky rozložiteľný odpad, podľa miestnych podmienok).

Výsledkom je espresso s konštantnou dávkou kávy, bez váženia, mletia a tampovania.

Výhody kávových E.S.E podov

1. Jednoduchosť a čistota

S E.S.E podmi odpadá:

mletie kávy,

nastavovanie hrubosti mletia,

tampovanie v páke,

upratovanie vysypanej kávy okolo kávovaru.

Všetko je rýchle, čisté a komfortné – ideálne pre domácnosti, kancelárie alebo prevádzky, kde nie je čas ani priestor na kompletný baristický rituál.

2. Konzistentné espresso

Každý pod obsahuje:

rovnaké množstvo kávy,

rovnakú hrubosť mletia,

rovnaký stupeň stlačenia.

To znamená, že pri správne nastavenom kávovare dostanete stále veľmi podobný výsledok – stabilnú chuť aj extrakciu.

3. Široký výber káv

Keďže E.S.E je otvorený štandard, pody nájdete v mnohých variantoch:

100 % Arabika, zmesi Arabika/Robusta,

rôzne stupne praženia (stredné, tmavé, „espresso roast“),

Decaffeinato – bezkofeínová káva v pode,

rôzne značky – od veľkých výrobcov po menšie remeselné pražiarne.

Môžete tak striedať značky, pôvod aj praženie, bez potreby meniť kávovar.

4. Ekologickejší variant porciovanej kávy

Na rozdiel od plastových alebo hliníkových kapsúl (Nespresso, Dolce Gusto a pod.) sú E.S.E pody:

tvorené papierom a mletou kávou,

bez tvrdého plastu priamo v mieste extrakcie,

jednoduchšie spáliteľné či kompostovateľné (podľa lokálnych možností).

Pre zákazníkov, ktorí riešia ekologickú stopu, sú E.S.E pody šetrnejšou alternatívou porciovanej kávy.

Nevýhody a obmedzenia E.S.E podov

Aby bol obraz kompletný, treba spomenúť aj možné mínusy:

potrebujete kompatibilný pákový kávovar – v bežnom pákovom stroji bez E.S.E sitka pod často nefunguje optimálne,

v porovnaní so zrnkovou kávou môže byť šálka drahšia (platíte za komfort porciovania),

menej priestoru na „hraní sa s receptom“ – mletie ani dávku kávy si sami nemeníte,

pre baristické experimentovanie je vhodnejšia zrnková káva + mlynček.

Pre väčšinu používateľov však E.S.E pody predstavujú výborný kompromis medzi komfortom kapsulového systému a výsledkom blízkym „pravému“ espressu.

Rozdiel medzi E.S.E podmi a kapsulami (Nespresso, Dolce Gusto, atď.)

Mnohí si E.S.E pody mýlia s klasickými kapsulami. Základný rozdiel:

E.S.E pody:

plochý papierový „vankúšik“ s kávou,

používa sa v pákových kávovaroch so špeciálnym sitkom,

bez plastovej kapsuly v mieste extrakcie,

otvorený štandard – množstvo značiek a pražiarní.

Kapsule (Nespresso, Dolce Gusto …):

plastové alebo hliníkové kapsule,

používajú sa v kapsulových kávovaroch konkrétneho systému,

zvyčajne uzavretá platforma jednej značky,

väčšie množstvo odpadu z obalov.

Ak už máte doma pákový kávovar a nechce sa vám riešiť mlynček a mletie, E.S.E pody sú skvelý spôsob, ako z neho spraviť „poloautomat“ s porciovanou kávou.

E.S.E pody v gastronómii a kanceláriách

E.S.E systém je obľúbený aj v:

menších kanceláriách,

penziónoch a hoteloch,

salónoch, čakárňach a na recepciách,

bistrách a menších kaviarňach, kde nie je po celý deň vyškolený barista.

Dôvody:

rýchla príprava bez náročného zaškolenia personálu,

jednoduché plánovanie spotreby (1 pod = 1 káva),

minimálne nároky na údržbu a upratovanie,

možnosť ponúknuť konzistentné espresso aj pri častej výmene obsluhy.

Ako si vybrať vhodné E.S.E pody

Pri výbere sa oplatí sledovať:

typ kávy – 100 % Arabika (jemnejšia, aromatickejšia) vs. zmesi s Robustou (silnejšia, viac cremy),

stupeň praženia – svetlejšie pre jemnejšiu chuť, tmavšie pre klasické talianske espresso,

pôvod a značka – kvalitné pražiarne uvádzajú región, nadmorskú výšku aj chuťový profil,

balenie – ideálny je každý pod zvlášť v ochrannom obale (lepšie drží čerstvosť a arómu).

Rovnako ako pri zrnkovej káve, aj tu má zmysel vyskúšať viaceré značky a nájsť si svoju obľúbenú.

Zhrnutie – prečo dať šancu E.S.E podom

Kávové kapsule E.S.E (Easy Serving Espresso) sú skvelou voľbou pre tých, ktorí chcú:

pravé espresso z pákového kávovaru bez mletia a tampovania,

rýchlu, čistú a jednoduchú prípravu jednej porcie kávy,

ekologickejšie porciovanie kávy s minimom plastu,

otvorený systém, kde nie sú viazaní na jednu kapsulovú značku.

E.S.E pody spájajú svet „klasickej“ kávy a pohodlia kapsúl – ideálny kompromis pre domácnosti, kancelárie aj menšie prevádzky, kde sa cení rýchlosť, poriadok a stabilná kvalita šálky.