Nákup v: CZK / EUR

Slovník

aero press
Pomerne nový vynález, ktorý minimalizuje dobu prípravy. Výsledná chuť kávy z aeropressu je takmer to najlepšie, čo sa dá dosiahnuť v laických podmienkach, na kávu je pri extrakcii vyvinutý aj istý tlak, takže by chuťové spektrum malo kopírovať presne to, čo sa v mletej káve nachádza. Ako vedľajší produkt dizajnu (v dobrom slova zmysle) je fantasticky jednoduché čistenie, ktoré nezaberie viac ako 10 sekúnd - po extrakcii sa len sníme bajonetový plastový filter a piest sa stlačí, čím vypadne použitý papierový filter aj stlačená kávová usadenina. Tesnenie potom stačí len opláchnuť teplou vodou a utrieť.
postup klasický

Piest vytiahnite úplne z komory. Na nej nasaďte bajonetový uzáver s propláchnutým papierovým filtrom, postavte na šálku, vsypte odmerku kávy, zalejte horúcou vodou (93 ° C, ako vždy), nechajte extrahovať 10 sekúnd, premiešajte. Nasaďte piest s gumovým tesnením a opatrným konštantným tlakom vytlačte extrakt do šálky.
postup obrátený

Piest vytiahnite až na koniec, otočte bajonetom nahor, odskrutkujte plastové viečko, vsypte odmerku kávy, zalejte horúcou vodou (93 ° C, ako vždy), nechajte extrahovať desať sekúnd, premiešajte, založte prepláchnutý papierový filter, zavíčkujte, otočte na šálku bajonetom nadol a pomaly pretlačte.
Mletie kávy: jemné
Čas prípravy: <1 minúta
Cena za prostriedok: ~ 800 Sk
Aeropress dodáva prodejkavy.cz

Na čo hľadieť:
dostatok papierových filtrov do zásoby
stláčať opatrne

Aj keď máme Aeropress naozaj radi, patrí sa upozorniť na jednu jedinú nevýhodu: plast nemá nekonečnú životnosť a pri veľmi intenzívnom používaní (niekoľkokrát denne) sa komora, do ktorej sa nalieva horúca voda, opotrebuje. Preto odporúčame doplniť svoju výbavu kávového pioniera aj o ďalšie metódy, napríklad french press alebo prekvapkávač.

Americano
Jedná sa o espresso doplnené horúcou vodou pre zvýšenie jeho objemu, a to typicky v pomere 1: 5. Z hľadiska zákazníka požadujúceho "veľké espresso" je americano jeho jedinou správnou náhradou. Prípustné sú oba postupy: najskôr espresso a potom voda (dolieva si hosť sám podľa chuti) alebo najskôr voda a potom espresso (rovno na kávovaru, zostáva zjavná crema).

Na dlhej popíjanie je vhodnejšie však káva filtrovaná, ak je v ponuke.

Najčastejšie nerestí pri príprave americana je prepustenie celého objemu vody cez páku kávovaru, vznikne tak iba nepitelná tekutina s obsahom drevitých látok a zbytočne veľkého množstva kofeínu (pozri slovenskej presso)

Ani americano svoj názov nedostalo náhodou, podľa legendy vzniklo za druhej svetovej vojny, kedy americkým vojakom nechutilo silné espresso a nechávali si ho preto riediť vodou.

Riedením espressa horúcou vodou v pomere 1: 1 sa správne pripravuje aj nápoj s názvom lungo.

>