Predaj kávy široká nabídka kávy z celého světa

Významné oblasti produkcie kávy – kde sa rodí chuť vášho espressa

Kávový pás – kde sa pestuje káva

Kávovník sa pestuje vo viac než 70 krajinách sveta, no väčšina produkcie pochádza z niekoľkých hlavných oblastí:

Latinská Amerika

Afrika

Ázia a Tichomorie

Každý región ponúka inú kombináciu nadmorskej výšky, zloženia pôdy, odrôd a spôsobov spracovania – a teda aj odlišný chuťový profil kávy.

Latinská Amerika – vyváženosť, sladkosť a čistota

Latinskoamerické kávy patria medzi najobľúbenejšie na svete. Typicky sa vyznačujú vyváženou chuťou, jemnou aciditou a príjemnou sladkosťou, vďaka čomu sú vhodné pre espresso aj filtrovanú kávu.

Brazília – gigant svetovej produkcie

najväčší producent kávy na svete,

rozsiahle plantáže v rôznych nadmorských výškach,

pestuje sa najmä arabika, ale aj robusta (conilon).

Chuťový profil brazílskej kávy:

nízka až stredná acidita,

tóny čokolády, orechov, mandlí, karamelu,

plnšie telo – ideálny základ pre espresso blendy.

Kolumbia – symbol kvalitnej arabiky

kávovníky rastú vo vysokých nadmorských výškach Ánd,

dôraz na ručný zber a premyté spracovanie (washed).

Chuťový profil kolumbijskej kávy:

stredná, príjemná acidita,

sladkosť pripomínajúca karamel a trstinový cukor,

tóny červeného ovocia, kakaa a niekedy kvetov.

Stredná Amerika (Guatemala, Kostarika, Honduras…)

Tieto krajiny sú veľmi obľúbené vo svete výberovej kávy:

pestovanie vo vyšších nadmorských výškach,

vulkanická pôda bohatá na minerály,

dôraz na kvalitné spracovanie.

Chuťový profil kávy zo Strednej Ameriky:

výraznejšia, šťavnatá acidita,

tóny citrusov, jablka, kakaa, orechov,

čistá, jasná chuť – ideálna pre filter.

Afrika – kolíska kávy a explózia ovocnosti

Afrika je považovaná za rodisko kávovníka, najmä vďaka Etiópii. Práve tu nájdeme jedny z najkomplexnejších a najzaujímavejších káv na svete.

Etiópia – rozmanitosť a tradícia

domov divoko rastúcich kávovníkov,

množstvo lokálnych odrôd (často označovaných ako „heirloom“),

široká paleta spracovania – washed aj natural.

Chuťový profil etiópskej kávy:

výrazné kvetinové a ovocné tóny,

pripomína jasmín, bergamot, citrusy, lesné ovocie,

ľahšie, šťavnaté telo – výborná pre svetlé praženie a filter.

Keňa – jasná acidita a komplexnosť

vysoké nadmorské výšky,

prísne triedenie zŕn (AA, AB…),

štandardom je premyté spracovanie.

Chuťový profil kenskej kávy:

výrazná, „šampanská“ acidita,

tóny ríbezlí, grepu, čierneho čaju,

veľmi čistý, vrstvený šálok – obľúbený medzi milovníkmi výberovej kávy.

Ďalšie africké krajiny (Rwanda, Burundi, Tanzánia)

rastúca popularita vo specialty segmente,

príbehy malých farmárov a udržateľného pestovania.

Chuťový profil:

kombinácia ovocnosti a sladkosti,

tóny kôstkového ovocia, čokolády, korenia,

stredné telo, príjemná komplexnosť.

Ázia a Tichomorie – korenisté, zemité a silné kávy

Ázijské a tichomorské kávy sa často vyznačujú plným telom, nižšou aciditou a korenistými či zemitými tónmi. Často sa používajú do espresso zmesí, kde dodávajú hĺbku a intenzitu.

Vietnam – veľmoc robusty

jeden z najväčších producentov kávy na svete,

dominancia robusty, no rastie aj podiel arabiky.

Chuťový profil vietnamskej robusty:

veľmi nízka acidita,

výraznejšia horkosť,

zemité a kakaové tóny, vysoký obsah kofeínu.

Vietnam je kľúčový pre výrobu instantnej kávy a zmesí, ktoré majú byť silné a energické.

Indonézia (Sumatra, Jáva, Sulawesi)

špecifické spôsoby spracovania (napr. wet hulled),

kávy s charakterom, ktorý je ľahko rozpoznateľný.

Chuťový profil indonézskej kávy:

ťažšie, korenisté a zemitnejšie tóny,

často bylinky, tabak, kakao, tmavé ovocie,

nižšia acidita, plné telo – vhodná na tmavšie praženie a espresso.

India

pestuje sa arabika aj robusta,

známe sú monzúnované kávy (Monsooned Malabar).

Chuťový profil indickej kávy:

jemná acidita,

korenisté, drevité, niekedy ľahko slané tóny,

vhodná do espresso zmesí a pre netradičné chuťové profily.

Ako výber oblasti ovplyvňuje chuť v šálke

Pri výbere kávy pre e-shop, kaviareň alebo domácnosť sa oplatí myslieť na to, že:

Latinská Amerika = univerzálne, vyvážené a sladké kávy – „bezpečná voľba“ pre väčšinu zákazníkov.

Afrika = ideálna pre tých, ktorí hľadajú komplexné, ovocné a kvetinové profily.

Ázia a Tichomorie = vhodné pre silné, korenisté a menej kyslé kávy, často používané v espresso blendoch.

Spájaním káv z rôznych regiónov vznikajú blendové zmesi, ktoré môžu ponúknuť:

sladký základ z Brazílie,

ovocný akcent z Etiópie alebo Kene,

telo a silu z Indonézie či robusty z Vietnamu.

Záver

Významné oblasti produkcie kávy vytvárajú pestrú mozaiku chutí, z ktorej si môže vybrať každý milovník tohto nápoja. Brazília a Kolumbia ponúkajú istotu a vyváženosť, Etiópia a Keňa prinesú ovocnú explóziu, zatiaľ čo Indonézia či Vietnam dodajú silu a hĺbku espresso zmesiam.

Ak chcete sebe alebo svojim zákazníkom dopriať skutočný kávový zážitok, oplatí sa sledovať pôvod zrna rovnako pozorne ako stupeň praženia či spôsob prípravy. V šálke sa potom odrazí nielen práca pražiara, ale aj charakter konkrétneho kávového regiónu – jeho klíma, pôda, nadmorská výška aj tradície pestovateľov.