Kávový pás – kde sa pestuje káva
Kávovník sa pestuje vo viac než 70 krajinách sveta, no väčšina produkcie pochádza z niekoľkých hlavných oblastí:
Latinská Amerika
Afrika
Ázia a Tichomorie
Každý región ponúka inú kombináciu nadmorskej výšky, zloženia pôdy, odrôd a spôsobov spracovania – a teda aj odlišný chuťový profil kávy.
Latinská Amerika – vyváženosť, sladkosť a čistota
Latinskoamerické kávy patria medzi najobľúbenejšie na svete. Typicky sa vyznačujú vyváženou chuťou, jemnou aciditou a príjemnou sladkosťou, vďaka čomu sú vhodné pre espresso aj filtrovanú kávu.
Brazília – gigant svetovej produkcie
najväčší producent kávy na svete,
rozsiahle plantáže v rôznych nadmorských výškach,
pestuje sa najmä arabika, ale aj robusta (conilon).
Chuťový profil brazílskej kávy:
nízka až stredná acidita,
tóny čokolády, orechov, mandlí, karamelu,
plnšie telo – ideálny základ pre espresso blendy.
Kolumbia – symbol kvalitnej arabiky
kávovníky rastú vo vysokých nadmorských výškach Ánd,
dôraz na ručný zber a premyté spracovanie (washed).
Chuťový profil kolumbijskej kávy:
stredná, príjemná acidita,
sladkosť pripomínajúca karamel a trstinový cukor,
tóny červeného ovocia, kakaa a niekedy kvetov.
Stredná Amerika (Guatemala, Kostarika, Honduras…)
Tieto krajiny sú veľmi obľúbené vo svete výberovej kávy:
pestovanie vo vyšších nadmorských výškach,
vulkanická pôda bohatá na minerály,
dôraz na kvalitné spracovanie.
Chuťový profil kávy zo Strednej Ameriky:
výraznejšia, šťavnatá acidita,
tóny citrusov, jablka, kakaa, orechov,
čistá, jasná chuť – ideálna pre filter.
Afrika – kolíska kávy a explózia ovocnosti
Afrika je považovaná za rodisko kávovníka, najmä vďaka Etiópii. Práve tu nájdeme jedny z najkomplexnejších a najzaujímavejších káv na svete.
Etiópia – rozmanitosť a tradícia
domov divoko rastúcich kávovníkov,
množstvo lokálnych odrôd (často označovaných ako „heirloom“),
široká paleta spracovania – washed aj natural.
Chuťový profil etiópskej kávy:
výrazné kvetinové a ovocné tóny,
pripomína jasmín, bergamot, citrusy, lesné ovocie,
ľahšie, šťavnaté telo – výborná pre svetlé praženie a filter.
Keňa – jasná acidita a komplexnosť
vysoké nadmorské výšky,
prísne triedenie zŕn (AA, AB…),
štandardom je premyté spracovanie.
Chuťový profil kenskej kávy:
výrazná, „šampanská“ acidita,
tóny ríbezlí, grepu, čierneho čaju,
veľmi čistý, vrstvený šálok – obľúbený medzi milovníkmi výberovej kávy.
Ďalšie africké krajiny (Rwanda, Burundi, Tanzánia)
rastúca popularita vo specialty segmente,
príbehy malých farmárov a udržateľného pestovania.
Chuťový profil:
kombinácia ovocnosti a sladkosti,
tóny kôstkového ovocia, čokolády, korenia,
stredné telo, príjemná komplexnosť.
Ázia a Tichomorie – korenisté, zemité a silné kávy
Ázijské a tichomorské kávy sa často vyznačujú plným telom, nižšou aciditou a korenistými či zemitými tónmi. Často sa používajú do espresso zmesí, kde dodávajú hĺbku a intenzitu.
Vietnam – veľmoc robusty
jeden z najväčších producentov kávy na svete,
dominancia robusty, no rastie aj podiel arabiky.
Chuťový profil vietnamskej robusty:
veľmi nízka acidita,
výraznejšia horkosť,
zemité a kakaové tóny, vysoký obsah kofeínu.
Vietnam je kľúčový pre výrobu instantnej kávy a zmesí, ktoré majú byť silné a energické.
Indonézia (Sumatra, Jáva, Sulawesi)
špecifické spôsoby spracovania (napr. wet hulled),
kávy s charakterom, ktorý je ľahko rozpoznateľný.
Chuťový profil indonézskej kávy:
ťažšie, korenisté a zemitnejšie tóny,
často bylinky, tabak, kakao, tmavé ovocie,
nižšia acidita, plné telo – vhodná na tmavšie praženie a espresso.
India
pestuje sa arabika aj robusta,
známe sú monzúnované kávy (Monsooned Malabar).
Chuťový profil indickej kávy:
jemná acidita,
korenisté, drevité, niekedy ľahko slané tóny,
vhodná do espresso zmesí a pre netradičné chuťové profily.
Ako výber oblasti ovplyvňuje chuť v šálke
Pri výbere kávy pre e-shop, kaviareň alebo domácnosť sa oplatí myslieť na to, že:
Latinská Amerika = univerzálne, vyvážené a sladké kávy – „bezpečná voľba“ pre väčšinu zákazníkov.
Afrika = ideálna pre tých, ktorí hľadajú komplexné, ovocné a kvetinové profily.
Ázia a Tichomorie = vhodné pre silné, korenisté a menej kyslé kávy, často používané v espresso blendoch.
Spájaním káv z rôznych regiónov vznikajú blendové zmesi, ktoré môžu ponúknuť:
sladký základ z Brazílie,
ovocný akcent z Etiópie alebo Kene,
telo a silu z Indonézie či robusty z Vietnamu.
Záver
Významné oblasti produkcie kávy vytvárajú pestrú mozaiku chutí, z ktorej si môže vybrať každý milovník tohto nápoja. Brazília a Kolumbia ponúkajú istotu a vyváženosť, Etiópia a Keňa prinesú ovocnú explóziu, zatiaľ čo Indonézia či Vietnam dodajú silu a hĺbku espresso zmesiam.
Ak chcete sebe alebo svojim zákazníkom dopriať skutočný kávový zážitok, oplatí sa sledovať pôvod zrna rovnako pozorne ako stupeň praženia či spôsob prípravy. V šálke sa potom odrazí nielen práca pražiara, ale aj charakter konkrétneho kávového regiónu – jeho klíma, pôda, nadmorská výška aj tradície pestovateľov.