Príbeh kávy Valentino
Juh Talianska je kolískou silného, aromatického espressa. V úzkych uličkách, na námestiach aj v malých rodinných baroch sa pije káva:
krátka a intenzívna,
s hustou cremou,
ako každodenný rituál a chvíľa oddychu.
Z tejto tradície vyrastá aj káva Valentino. Pražiareň stavia na klasických talianskych receptoch, no zároveň spĺňa moderné nároky na kvalitu – sleduje pôvod zŕn, stabilitu praženia a detailnú kontrolu každej šarže. Výsledkom je káva, ktorá chutí rovnako dobre v domácom automate aj v profesionálnom pákovom kávovare.
Zmes arabiky a robusty – srdce talianskeho espressa
Valentino je typická espresso zmes, postavená na harmónii dvoch druhov kávy:
Arabika – prináša jemnosť, sladkosť, tóny orieškov, čokolády a karamelu.
Robusta – dodáva silu, hutné telo, bohatú cremu a vyšší obsah kofeínu.
Pomer týchto zložiek sa líši podľa konkrétneho druhu, všeobecne však platí:
vyšší podiel arabiky = jemnejší, elegantnejší šálok,
vyšší podiel robusty = výraznejšie, energickejšie espresso v štýle juhu Talianska.
Vďaka tejto kombinácii je Valentino výborné samotné ako ristretto či espresso, ale aj ako základ pre cappuccino, latte macchiato a ďalšie mliečne nápoje.
Chuťový profil: slnko, čokoláda a oriešky
Typické espresso Valentino v šálke:
Aróma: intenzívna, s tónmi kakaa, pražených orieškov, mandlí a jemného karamelu.
Chuť: plná, zaoblená, s nízkou kyslosťou a príjemne vyváženou horkosťou.
Crema: hustá, smotanová, lieskovo-hnedá, ktorá na povrchu šálky zostáva aj po pridaní cukru.
Dochuť: dlhá, sladkastá, s čokoládovým dozvukom, ktorý láka k ďalšiemu dúšku.
Je to káva, ktorá neútočí agresívnou kyslosťou, ale napriek tomu dokáže spoľahlivo „prebudiť“ – ideálna na ráno aj po výdatnom obede.
Káva Valentino do automatického aj pákového kávovaru
Veľkou výhodou kávy Valentino je jej univerzálnosť.
Automatické kávovary
stabilné mletie a dobrý priebeh extrakcie,
bohatá crema aj pri krátkom espresse,
výrazná chuť, ktorá sa nestratí ani v mliečnych nápojoch.
Stačí nastaviť stredne jemné mletie a strednú až vyššiu intenzitu – automatický kávovar tak z Valentino dostane maximum.
Pákové kávovary
V rukách baristu sa Valentino mení na klasické talianske espresso:
dávka 7–9 g na single, 14–18 g na double (podľa košíka),
čas extrakcie približne 25–30 sekúnd,
objem 25–35 ml.
Káva dobre znáša aj mierne dlhšiu extrakciu bez výraznej „prepálenej“ horkosti. Hodí sa pre domácich nadšencov, menšie kaviarne aj bary, ktoré chcú spoľahlivú a chuťovo stabilnú zmes.
Ideálna káva pre milovníkov „dolce vita“
Valentino si obľúbia všetci, ktorí:
majú radi plné, čokoládové espresso s minimálnou aciditou,
hľadajú „taliansku“ kávu na každý deň,
chcú jednu zmes na espresso, cappuccino aj latte,
chcú kávu, ktorá nesklame ani návštevu či klienta.
Pre e-shopy a kaviarne je káva Valentino zaujímavá aj marketingovo – názov, pôvod z juhu Talianska a tradičný štýl praženia sa komunikujú veľmi ľahko a prirodzene.
Ako z kávy Valentino dostať maximum
skladujte ju v vzduchotesnej nádobe mimo tepla a priameho svetla,
po otvorení balenia ju spotrebujte ideálne do niekoľkých týždňov,
mlieť zrná tesne pred prípravou, zvlášť pri pákovom espresse,
používajte kvalitnú, ideálne filtrovanú vodu – zvýrazní sladké a čokoládové tóny.
Pri dodržaní týchto jednoduchých zásad vám každý balíček Valentino prinesie rovnaký zážitok, aký by ste čakali v pravom talianskom bare.
Záver
Káva Valentino – slnko z juhu Talianska prináša do vašej šálky atmosféru sicílskych a neapolských kaviarní. Spája tradíciu talianskeho espressa, vyváženú kombináciu arabiky a robusty a plnú, harmonickú chuť, ktorá poteší začiatočníkov aj skúsených kávových nadšencov.
Či už ju pripravujete v domácom automate, pákovom kávovare alebo v moka kanvičke, Valentino vám vždy pripomenie, že dobrá káva je malý kúsok slnka, ktorý si môžete dopriať kedykoľvek počas dňa.