Predaj kávy široká nabídka kávy z celého světa

Salvádorská káva – sopečný klenot z malého kávového giganta

Kávová tradícia El Salvadoru – malá krajina, veľký hráč

Pestovanie kávy má v El Salvadoru vyše storočnú tradíciu. Káva sa tu stala:

dôležitým exportným artiklom,

hlavným zdrojom príjmov pre veľa drobných farmárov,

symbolom krajiny – svahy vulkánov porastené kávovníkmi sú pre Salvador typické.

Dlhé roky bola salvádorská káva vnímaná ako „tichý pracant“ – kvalitný základ do zmesí. V posledných rokoch však čoraz viac fariem a družstiev produkuje výberovú kávu (specialty coffee), ktorá dosahuje vysoké skóre v cuppingových súťažiach a objavuje sa v top kaviarňach po celom svete.

Kde sa salvádorská káva pestuje

El Salvador je bohatý na sopečné pohoria, ktoré sú pre kávovník ideálne. Výsadby sa sústreďujú do niekoľkých známych oblastí:

Apaneca – Ilamatepec – jedno z najznámejších kávových pohorí, bohatá sopečná pôda a nadmorská výška často nad 1 200 m n. m.; kávy bývajú sladké, vyvážené, s tónmi čokolády a ovocia.

Santa Ana – okolie rovnomenného vulkánu, kombinácia vyššej nadmorskej výšky a hmlistého podnebia prináša komplexné kávy s príjemnou aciditou.

Chalatenango – sever krajiny, v posledných rokoch hviezda medzi výberovými regiónmi; časté sú microloty z konkrétnych fariem s veľmi jemným, ovocným profilom.

Spoločným menovateľom je:

sopečná pôda bohatá na minerály,

kombinácia slnka, hmly a chladnejších nocí,

ručný zber zrelých čerešní na strmých svahoch.

To všetko dáva salvádorskej káve jej typický charakter – sladkosť, čistotu a jemnosť.

Typické odrody – Bourbon, Pacas a Pacamara

El Salvador je spojený s tromi odrodami, ktoré by si mal milovník kávy zapamätať:

Bourbon

Historická odroda, ktorá v salvádorskej krajine prakticky zdomácnela. Ponúka:

vyvážené telo,

vysokú sladkosť,

tóny čokolády, karamelu a orechov, niekedy jemné ovocné náznaky.

Bourbon je často chrbticou salvádorských káv – či už v zmesiach, alebo ako single origin.

Pacas

Prírodná mutácia Bourbonu, objavená práve v El Salvadoru. Ide o nižšiu („trpasličiu“) odrodu, ktorá farmárom uľahčuje zber. Chuťovo:

sladká, čistá káva,

jemná acidita,

tóny karamelu, mliečnej čokolády a žltého ovocia.

Pacamara

Odroda, ktorú milovníci výberovej kávy doslova zbožňujú. Ide o kríženca Pacas a obrej odrody Maragogype:

veľké až obrovské zrná – veľmi efektný vzhľad,

komplexná chuť – od čokoládovo–orechovej až po výrazne ovocnú,

často tóny tropického ovocia, bylín, korenia, niekedy jemná kvetinovosť.

Pacamara z El Salvadoru je často „hviezdou“ ponuky mnohých pražiarní.

Spracovanie salvádorskej kávy – sladkosť na prvom mieste

Farmári v El Salvadoru využívajú rôzne metódy spracovania, aby zdôraznili konkrétny charakter zrna.

Washed (mokré spracovanie)

klasický, „čistý“ štýl,

káva má jasnú, čitateľnú chuť,

často vyniká kakao, čokoláda, jemné ovocie a orechy.

Natural a honey

Čoraz populárnejšie sú natural a honey kávy:

natural – čerešne sa sušia celé; výsledkom je vyššia sladkosť, plnšie telo a ovocnejší profil,

honey – na zrne zostáva časť dužiny; chuť kombinuje čistotu washed so sladkosťou natural.

Zo Salvadoru tak môžete ochutnať aj čisto čokoládovo–orechové kávy, aj výrazne ovocné a šťavnaté microloty – závisí od odrody a spracovania.

Ako chutí salvádorská káva

Salvádorská káva je ideálna pre tých, ktorí hľadajú vyváženú, sladkú a „ľahko piteľnú“ šálku. Typické chuťové profily:

sladká čokoláda a kakao,

karamel, trstinový cukor, med,

lieskové a mandľové orechy,

jemné tóny kôstkovín, jabĺk alebo červeného ovocia,

stredné telo, príjemná, neagresívna acidita.

Nie je náhoda, že salvádorské kávy sa často používajú:

ako single origin espresso,

do espresso zmesí pre cappuccino a latte,

ako filter pre tých, ktorí nechcú príliš kyslé kávy.

Ako si salvádorskú kávu vybrať

Pri výbere kávy z El Salvadoru sledujte:

odrodu – Bourbon pre klasiku, Pacas pre jemnosť, Pacamara pre „wow efekt“,

spracovanie –

washed pre čistú, čokoládovú chuť,

natural/honey pre vyššiu sladkosť a ovocie,

stupeň praženia –

svetlejšie pre filter a ručné metódy,

stredné ako univerzálna voľba,

stredne tmavé pre espresso s dôrazom na čokoládu a telo.

Kvalitný e-shop alebo pražiareň by mali pri každej káve uvádzať aj nadmorskú výšku, farmu či kooperatívu a chuťový profil – to vám výber veľmi uľahčí.

Ako pripraviť salvádorskú kávu doma

Filter (V60, Chemex, prekvapkávač)

ideálne pre svetlejšie a stredne pražené kávy,

zvýrazní jemnú ovocnosť a prirodzenú sladkosť,

odporúčaný pomer: cca 1 : 15–16 (napr. 15 g kávy / 230–240 ml vody).

Espresso

skvelé pre stredne a stredne tmavo pražené salvádorské kávy,

vynikne čokoláda, karamel a orechy,

výborný základ pre cappuccino – mlieko ešte viac vytiahne sladkosť.

Moka kanvica a french press

pre milovníkov silnejších a plnších šálok,

salvádorská káva dodá hutný, no stále príjemne sladký nápoj bez extrémnej horkosti.

Vždy platí: čerstvo namletá káva, kvalitná voda a čisté vybavenie sú základ – pri jemnej, sladkej salvádorskej káve to platí dvojnásobne.

Prečo zaradiť salvádorskú kávu do ponuky

Či už ste kaviareň, kancelária alebo domáci „kávičkár“, salvádorská káva má niekoľko silných plus:

ľahko zrozumiteľný a príjemný profil – chutí začiatočníkom aj znalcom,

veľká variabilita – od čokoládových espresso zmesí až po ovocné filtre,

silný príbeh – vulkány, tradičné farmy, odrody Pacas a Pacamara, microloty a súťaže.

V marketingu a produktových popisoch môžete zdôrazniť:

sopečný pôvod a minerálnu pôdu,

ručný zber na strmých svahoch,

typické chuťové tóny (čokoláda, karamel, orechy, ovocie).

Záver

Salvádorská káva je skvelou voľbou pre všetkých, ktorí hľadajú vyváženú, sladkú a elegantnú šálku. Malá krajina prináša vďaka sopečnej pôde, tradičnému pestovaniu a špičkovým odrodám ako Bourbon, Pacas a Pacamara prekvapivo pestrú paletu chutí – od sametovo čokoládových až po výrazne ovocné výberové loty.

Ak chcete rozšíriť svoj kávový repertoár, alebo ponuku na e-shope či v kaviarni o niečo, čo má silný príbeh a širokú obľubu medzi zákazníkmi, dajte salvádorskej káve šancu. Veľmi ľahko sa môže stať vaším novým „bezpečným favoritom“ – kávou, po ktorej siahnete vždy, keď chcete mať istotu skvele vyváženého šálku.