1. Typy kávy podľa druhu kávovníka
Arabica (Coffea arabica)
Najobľúbenejší druh kávy na svete. Predstavuje približne 60–70 % svetovej produkcie.
jemnejšia, komplexnejšia chuť,
vyššia prirodzená sladkosť,
často ovocné, kvetinové alebo čokoládové tóny,
menej kofeínu než Robusta (zhruba polovica).
Arabica sa väčšinou pestuje vo vyšších nadmorských výškach a je citlivejšia na podmienky pestovania – aj preto býva drahšia, ale chuťovo bohatšia.
Robusta (Coffea canephora)
Druhý najrozšírenejší typ kávy, často pridávaný do espresso zmesí.
výraznejšia horkosť, plnší a „drsnejší“ profil,
až dvojnásobný obsah kofeínu oproti Arabike,
vytvára hustú, výraznú cremu na espresse.
Robusta sa hodí najmä do silných espresso zmesí, do automatov a pre tých, ktorí chcú od kávy „poriadny kopanec“.
Liberica a ďalšie menej známe druhy
Menej rozšírený typ kávy, pestovaný najmä v západnej Afrike a juhovýchodnej Ázii.
veľmi špecifická, niekedy až „drevnatá“ chuť,
využíva sa skôr v lokálnych zmesiach a špecialitách.
Pre bežného milovníka kávy sú najdôležitejšie Arabica a Robusta – často v podobe zmesí v rôznych pomeroch.
2. Typy kávy podľa stupňa praženia
Stupeň praženia výrazne ovplyvňuje chuť v šálke, aj keď ide o tú istú kávu.
Svetlé praženie (Light roast)
výraznejšia kyslosť a ovocné tóny,
vyššia komplexnosť chuti,
vhodné pre filtrovanú kávu a výberové Arabiky.
Svetlé praženie je typické pre tzv. tretiu kávovú vlnu – cieľom je ukázať pôvod a charakter zrna.
Stredné praženie (Medium roast)
kompromis medzi sladkosťou, kyslosťou a telom,
univerzálne použitie na espresso aj filter,
obľúbené v európskych pražiarňach.
Pre väčšinu zákazníkov je stredné praženie ideálna voľba – káva nie je ani príliš kyslá, ani spálená.
Tmavé praženie (Dark roast)
výrazná horkosť, dymové a čokoládové tóny,
nízka acidita, silné telo,
vhodné pre milovníkov intenzívneho espressa a moka kanvičky.
Príliš tmavé praženie však môže prekryť pôvodnú chuť zrna a káva pôsobí „prepáleným“ dojmom.
3. Typy kávy podľa spracovania zŕn
Ešte pred pražením prechádza káva na farme spracovaním kávových čerešní. Spôsob spracovania ovplyvňuje chuť rovnako ako odroda či praženie.
Mokrý spôsob (washed)
čerešne sa odslupkujú a zrno fermentuje vo vode,
chuť je väčšinou čistá, jasná, s vyššou aciditou,
často používané pri kvalitných Arabikách (Kolumbia, Stredná Amerika, Keňa).
Suchý spôsob (natural)
čerešne sa sušia celé na slnku,
zrná do seba nasávajú cukry z dužiny,
chuť je často sladká, ovocná, niekedy až „džemová“.
Honey / semi-washed
kompromis medzi mokrým a suchým spracovaním,
časť dužiny zostáva na zrne,
káva býva sladšia a plnšia, s jemnejšou aciditou.
Pre e-shop alebo kaviareň sa oplatí spôsob spracovania uvádzať v popise – zákazník lepšie pochopí, prečo káva chutí práve tak, ako chutí.
4. Typy kávy podľa formy – zrnková, mletá, instantná
Zrnková káva
Najlepšia voľba pre všetkých, ktorí to s kávou myslia vážne.
maximálna čerstvosť a aróma,
možnosť zvoliť si hrubosť mletia podľa spôsobu prípravy,
ideálna do pákových aj automatických kávovarov, moka kanvičiek či manuálnych metód.
Zrnková káva by mala byť čerstvo pražená a skladovaná v uzatvárateľnom obale s jednosmerným ventilom.
Mletá káva
Pohodlná voľba pre tých, ktorí nemajú mlynček.
mletie je prispôsobené konkrétnemu spôsobu prípravy (espresso, moka, filter),
rýchlejšie stráca arómu – po otvorení balenia je dobré ju rýchlo spotrebovať.
Pri nákupe sledujte, či je uvedené, pre aký typ prípravy je mletie určené.
Instantná a lyofilizovaná káva
vyrába sa zo silného kávového extraktu, ktorý sa suší (klasicky alebo mrazom),
výhodou je rýchla príprava a dlhá trvanlivosť,
chuť však nikdy nie je tak komplexná ako pri čerstvo mletej zrnkovej káve.
Kvalitnejšou možnosťou je lyofilizovaná (freeze-dried) káva, ktorá si lepšie udrží arómu.
5. Typy kávy podľa prípravy v šálke
Espresso
Základ väčšiny kávových nápojov v kaviarni.
pripravuje sa pod tlakom približne 9 barov,
malý objem (25–30 ml),
intenzívna chuť a crema na povrchu.
Ristretto, lungo, americano
Ristretto – kratšie a ešte intenzívnejšie espresso,
Lungo – dlhšie espresso s väčším množstvom vody,
Americano – espresso zaliate horúcou vodou.
Cappuccino, latte, latte macchiato
Mliečne nápoje kombinujúce espresso a našľahané mlieko.
Cappuccino – espresso + približne rovnaký objem mlieka a peny,
Caffè latte – väčšie množstvo mlieka, jemnejšia chuť,
Latte macchiato – vrstvený nápoj s mliekom, penou a espressom.
Filtrovaná káva
Pripravuje sa cez papierový alebo kovový filter (V60, Chemex, prekvapkávač).
ľahšie telo, čistý chuťový profil,
často zvýrazňuje ovocné a kvetinové tóny.
Moka káva, French press, džezva
Moka kanvička – silná káva podobná espressu, ale s iným charakterom,
French press – plná, olejnatá káva s jemným kalom na dne,
Džezva – tradičná „turecká“ káva z extra jemne mletej kávy.
Cold brew a ľadová káva
Cold brew – káva lúhovaná v studenej vode, jemná, sladšia, s nízkou kyslosťou,
Iced coffee – espresso alebo filtrovaná káva vychladená a podávaná s ľadom.
6. Typy kávy podľa obsahu kofeínu
Káva s kofeínom
Klasická verzia, ktorú pijeme najčastejšie. Obsah kofeínu závisí od:
druhu zrna (Robusta > Arabica),
dávky a spôsobu prípravy (espresso vs. filter),
stupňa praženia (tmavšie praženie má na gram o niečo menej kofeínu, rozdiel je však malý).
Bez kofeínu (decaf)
Káva, z ktorej bol kofeín šetrne odstránený (napr. vodným procesom).
vhodná pre ľudí citlivých na kofeín,
kvalitný decaf dnes chuťou veľmi dobre napodobňuje klasickú kávu – bez „chemickej“ pachuťe.
Ako si vybrať „svoj“ typ kávy
Pri výbere kávy sa oplatí sledovať:
druh zrna – 100 % Arabica, zmes s Robustou,
stupeň praženia – svetlé, stredné, tmavé,
pôvod a spracovanie – krajina, región, washed / natural / honey,
spôsob prípravy – espresso, filter, moka, french press, automatický kávovar.
Ak máte radi:
jemnú, sladkú kávu → voľte 100 % Arabiku, stredné praženie, napr. Brazília / Kolumbia,
ovocnú a sviežu kávu → svetlé praženie, Etiópia alebo Keňa, filtrovaná príprava,
silnú „taliansku“ kávu → zmes Arabiky a Robusty, stredne až tmavo pražená, espresso alebo moka,
rýchlu prípravu → kvalitná instantná alebo dobrý kapsulový systém, vždy však s poctivým pôvodom zŕn.
Záver: typy kávy ako mapa k vašej ideálnej šálke
Svet kávy je veľmi pestrý – od odrôd Arabiky a Robusty cez rôzne stupne praženia až po desiatky spôsobov prípravy. Keď pochopíte základné typy kávy, bude sa vám oveľa ľahšie vyberať:
kávu, ktorá zodpovedá vášmu chuťovému profilu,
ideálne zrná pre espresso, filter alebo moka kanvičku,
aj vhodné kávy pre e-shop, kaviareň či kanceláriu.
Stačí pozerať na etiketu, sledovať pôvod, praženie a odporúčaný spôsob prípravy – a z obyčajnej šálky sa razom stane osobný kávový zážitok, ku ktorému sa radi vrátite každý deň.