Caffè Latte – krémová klasika vo veľkej šálke
Caffè Latte (často skrátene „latte“) je obľúbený nápoj, ktorý tvorí:
1 porcia espressa
veľké množstvo horúceho mlieka
tenká vrstva jemnej mliečnej mikropeny navrchu
Typicky sa podáva vo väčšej šálke (cca 250–350 ml). Espresso sa naleje na dno a dopĺňa sa našľahaným mliekom, čím vznikne krémová, jemná káva s ľahko kávovou chuťou.
Charakteristika Caffè Latte
jemná, mliečna chuť
nižšia intenzita kávy – vhodná pre tých, ktorým je čisté espresso príliš silné
ideálna ako raňajková káva alebo ku koláču
skvelý základ pre latte art – obrázky v mliečnej pene
Caffè Latte je často základom pre rôzne ochutené nápoje – karamelové latte, vanilkové latte či sezónne dýňové alebo perníkové latte.
Latte Macchiato – káva vo vrstvách
Latte Macchiato v preklade znamená „mlieko škvrnité kávou“. Už názov napovedá, že hlavnou hviezdou je tu mlieko a káva je až druhý v poradí.
Typické zloženie Latte Macchiato:
veľké množstvo horúceho mlieka
bohatá vrstva mliečnej peny
malá porcia espressa, ktorá sa prilieva až na koniec
Latte Macchiato sa najčastejšie podáva vo vysokom skle (cca 250–350 ml), kde krásne vyniknú jednotlivé vrstvy – mlieko dole, káva v strede, pena navrchu.
Charakteristika Latte Macchiato
veľmi jemná, ľahko nasladlá chuť
výrazný vizuálny efekt – trojvrstvový nápoj
káva je len „otlačok“ v mlieku, nie dominantná zložka
obľúbené u tých, ktorí chcú skôr mliečny drink s kávovou príchuťou
Latte Macchiato býva často prvou voľbou ľudí, ktorí s kávou len začínajú alebo im klasické espresso chutí príliš silno.
Hlavné rozdiely medzi Caffè Latte a Latte Macchiato
Aj keď sa obidva nápoje skladajú z espressa a mlieka, rozdiel je v poradí, pomere aj výslednej chuti.
1. Poradie prípravy
Caffè Latte:
Najskôr sa pripraví espresso, až potom sa prilieva našľahané mlieko.
Latte Macchiato:
Najskôr ide do pohára horúce mlieko s penou a až na záver sa pomaly prileje espresso.
2. Vzhľad
Caffè Latte – väčšinou jednoliata farba, jemný kávovo-mliečny tón, prípadne latte art na povrchu.
Latte Macchiato – jasne vrstvený nápoj: mlieko, kávový „pruh“ uprostred, pena hore.
3. Chuť
Caffè Latte – o niečo výraznejšia kávová chuť, stále však veľmi jemná a mliečna.
Latte Macchiato – chuťovo najjemnejšie, prevláda mlieko, káva dodáva len arómu a ľahký tón.
4. Pre koho je ktorá káva
Caffè Latte – pre tých, ktorí chcú mliečnu kávu s jasnou chuťou espressa.
Latte Macchiato – pre milovníkov jemných, mliečnych nápojov a efektného servírovania.
Ako si Caffè Latte a Latte Macchiato pripraviť doma
Dobrá správa – obe kávy si viete pripraviť aj doma, ideálne pomocou automatu na kávu alebo pákového kávovaru s parnou tryskou.
Základ: kvalitné espresso a čerstvé mlieko
Pre oba nápoje platí:
použite čerstvo namletú zrnkovú kávu, ideálne espresso zmes,
mlieko plnotučné alebo polotučné (lepšie sa z neho šľahá pena),
optimálna teplota mlieka je cca 60–65 °C.
Domáce Caffè Latte – krok za krokom
Pripravte si jedno espresso (cca 25–30 ml).
Našľahajte mlieko do jemnej mikropeny.
Do väčšej šálky nalejte espresso.
Dolejte horúce mlieko a navrch pridajte tenkú vrstvu peny.
Tip: Skúste jednoduchý latte art – srdiečko alebo rozetu, aj jednoduchý vzor vyzerá efektne.
Domáce Latte Macchiato – krok za krokom
Do vysokej sklenenej šálky nalejte horúce mlieko a na vrchu nechajte bohatú penu.
Pripravte si espresso do malej kanvičky alebo šálky.
Espresso pomaly lejete do stredu peny, aby sa vytvorila typická kávová vrstva.
Tip: Sladiť môžete sirupom (karamel, vanilka, lieskový oriešok), ktorý pridáte do mlieka ešte pred espressom.
Ochutené varianty: karamel, vanilka aj sezónne príchute
Caffè Latte aj Latte Macchiato sú ideálnym základom pre ochutené kávy:
karamelové latte / latte macchiato,
vanilkové či lieskovoorieškové kombinácie,
sezónne špeciality – napr. perníkové latte alebo tekvicové latte.
Pomocou kvalitných kávových sirupov vytvoríte atraktívny nápoj, ktorý zaujme v kaviarni aj na e-shope.
Akú kávu zvoliť do latte nápojov?
Do mliečnych nápojov sa najviac hodia:
espresso zmesi s vyšším podielom arabiky a menším podielom robusty pre plnšie telo,
kávy s čokoládovými, orechovými alebo karamelovými tónmi,
stredne tmavé praženie, ktoré sa v mlieku nestratí.
Správne zvolená zrnková káva povýši obyčajné latte na skutočný kávový zážitok.
Zhrnutie: Caffè Latte vs. Latte Macchiato
Caffè Latte
espresso + veľa mlieka + tenká pena
servíruje sa v šálke
o niečo výraznejšia kávová chuť
Latte Macchiato
najprv mlieko a pena, potom espresso
servíruje sa vo vysokom skle
efektné vrstvy, veľmi jemná chuť
Nech už si vyberiete ktorúkoľvek, obe patria medzi najobľúbenejšie mliečne kávy. S kvalitnou čerstvo praženou kávou a dobrým mliekom z nich môžete mať každý deň svoj malý kávový rituál.