V čom je káva z Južnej Ameriky tak výnimočná, ako chutí a ako si vybrať tú správnu pre váš šálok?
Klimatické podmienky – prečo sa káve v Južnej Amerike tak darí
Južná Amerika leží v tzv. kávovom páse – oblasti okolo rovníka, kde sú pre kávovníky ideálne podmienky:
stabilné teploty počas celého roka,
dostatok zrážok,
sopečná a minerálmi bohatá pôda,
vysoká nadmorská výška v Andách a horských regiónoch.
Práve kombinácia týchto faktorov umožňuje vznik vyvážených, harmonických káv, ktoré sú obľúbené u začiatočníkov aj náročných milovníkov výberovej kávy.
Brazília – kávový gigant so sladkým charakterom
Brazília je najväčší producent kávy na svete a hlavný „motor“ juhoamerickej produkcie. Nájdete tu obrovské plantáže aj menšie farmy, ktoré dodávajú kávu do zmesí aj ako samostatné single origin kávy.
Typický profil brazílskej kávy:
nízka až stredná acidita (kyslosť),
tóny čokolády, orieškov, mandlí, karamelu,
plnšie telo, príjemná sladkosť,
veľmi univerzálne využitie – espresso, moka kanvička, automatický kávovar aj filter.
Brazílska Arabika je často základom mnohých espresso zmesí, pretože prináša stabilitu, sladkosť a „čokoládový“ základ, ktorý si zákazníci rýchlo obľúbia.
Kolumbia – vyvážená klasika s jemnou aciditou
Kolumbia patrí medzi najznámejšie kávové krajiny vôbec. Káva sa tu pestuje vo vysokých nadmorských výškach, často na strmých svahoch Ánd, kde sa zberá ručne.
Chuť kolumbijskej kávy býva:
vyvážená, harmonická, stredná acidita,
tóny červeného ovocia, karamelu, lieskových orieškov a kakaa,
čistý, elegantný dozvuk v šálke.
Kolumbijská Arabika je ideálna pre tých, ktorí hľadajú „zlatú strednú cestu“ – kávu ani príliš horkú, ani príliš kyslú, vhodnú na espresso aj filtrovanú prípravu.
Peru, Bolívia a Ekvádor – hviezdy výberovej scény
Okrem Brazílie a Kolumbie stoja za pozornosť aj ďalšie juhoamerické krajiny:
Peru
vysoké nadmorské výšky,
častá bio produkcia, menšie farmy,
jemné kávy s tónmi kakaa, orieškov a jemného ovocia,
veľmi obľúbené vo výberových pražiarňach.
Bolívia
menšia produkcia, ale vysoký potenciál,
komplexné chute s ovocnými a kvetinovými tónmi,
zaujímavá voľba pre milovníkov filtra.
Ekvádor
káva z oblastí blízko rovníka a vysokých hôr,
profily, ktoré kombinujú sladkosť a citrusovú sviežosť.
Tieto krajiny sa často objavujú v ponuke výberových pražiarni, ktoré zdôrazňujú konkrétnu farmu, región a spôsob spracovania.
Spracovanie kávy – washed, natural a honey
Chuť juhoamerickej kávy neovplyvňuje len odroda a nadmorská výška, ale aj spôsob spracovania kávových čerešní:
Premyté (washed) – dužina sa odstráni vo vode, zrná sa fermentujú a sušia. Výsledkom je čistá, jasná chuť, vyššia acidita a „čistý“ profil.
Naturálne (natural) – káva sa suší v dužine, t. j. celé čerešne na slnku. V chuti dominujú sladké, ovocné tóny, vyššia intenzita a plnšie telo.
Honey / pulped natural – dužina je čiastočne odstránená, zrná sa sušia s vrstvou slizu (mucilage). Káva je sladká, šťavnatá, s kombináciou čistoty a komplexnosti.
V Južnej Amerike nájdete všetky tieto metódy – Brazília je známa najmä naturálnym a pulped natural spracovaním, Kolumbia a Peru často siahajú po premytých kávach.
Ako si vybrať kávu z Južnej Ameriky
Pri výbere kávy z Južnej Ameriky sa oplatí sledovať niekoľko parametrov:
Krajina pôvodu
Chcete skôr čokoládovú a orieškovú chuť? Zvoľte Brazíliu.
Hľadáte vyváženosť a jemnú aciditu? Skúste Kolumbiu.
Lákajú vás jemnejšie bio kávy? Pozrite sa na Peru.
Stupeň praženia
Stredné praženie (medium) – univerzálne pre espresso aj filter, zvýrazní typický charakter krajiny.
Tmavšie praženie – vhodné pre milovníkov intenzívneho espressa a automatické kávovary, viac horkých tónov čokolády a kakaa.
Svetlé praženie – ideálne pre filter a alternatívne metódy, vyniknú ovocné a kvetinové chute.
Spôsob prípravy
Espresso / automatický kávovar – siahnite po sladších, čokoládových profiloch (často zmes s výrazným podielom Brazílie).
Moka kanvička – hodia sa stredne tmavé praženia s plnším telom.
Filter (V60, Chemex, AeroPress) – výborná voľba je Kolumbia, Peru alebo výberové loty z Bolívie a Ekvádoru v strednom až svetlejšom pražení.
Prečo je káva z Južnej Ameriky taká obľúbená
Južná Amerika spája to, čo zákazníci milujú:
stabilnú kvalitu – každoročne obrovské množstvo kvalitnej kávy,
širokú škálu chutí – od „bezpečných“ čokoládových profilov po komplexné výberové šarže,
dobrú dostupnosť – káva z Brazílie či Kolumbie má výborný pomer cena/výkon, ideálna aj do zmesí,
univerzálnosť – vhodná do kaviarní, kancelárií aj domácností.
Aj preto ju nájdete v prémiových espresso zmesiach pre gastro, ale aj v ponuke eshopov s kávou pre domácich spotrebiteľov. Stačí si zvoliť správny pôvod a praženie.
Káva z Južnej Ameriky v šálke – zhrnutie
Káva z Južnej Ameriky prináša:
bohatú históriu a tradíciu pestovania,
ideálne podmienky v kávovom páse,
široké spektrum chutí – od čokolády a orieškov cez karamel až po ovocie a kvety,
veľkú univerzálnosť pre espresso, filter aj automatické kávovary.
Či už ste začínajúci kávičkár alebo skúsený fajnšmeker, káva z Južnej Ameriky je istota, po ktorej sa oplatí siahnuť – ako samostatný single origin, aj ako súčasť vašej obľúbenej espresso zmesi.