Predaj kávy široká nabídka kávy z celého světa

Káva z Južnej Ameriky – srdce svetovej kávy

V čom je káva z Južnej Ameriky tak výnimočná, ako chutí a ako si vybrať tú správnu pre váš šálok?

Klimatické podmienky – prečo sa káve v Južnej Amerike tak darí

Južná Amerika leží v tzv. kávovom páse – oblasti okolo rovníka, kde sú pre kávovníky ideálne podmienky:

stabilné teploty počas celého roka,

dostatok zrážok,

sopečná a minerálmi bohatá pôda,

vysoká nadmorská výška v Andách a horských regiónoch.

Práve kombinácia týchto faktorov umožňuje vznik vyvážených, harmonických káv, ktoré sú obľúbené u začiatočníkov aj náročných milovníkov výberovej kávy.

Brazília – kávový gigant so sladkým charakterom

Brazília je najväčší producent kávy na svete a hlavný „motor“ juhoamerickej produkcie. Nájdete tu obrovské plantáže aj menšie farmy, ktoré dodávajú kávu do zmesí aj ako samostatné single origin kávy.

Typický profil brazílskej kávy:

nízka až stredná acidita (kyslosť),

tóny čokolády, orieškov, mandlí, karamelu,

plnšie telo, príjemná sladkosť,

veľmi univerzálne využitie – espresso, moka kanvička, automatický kávovar aj filter.

Brazílska Arabika je často základom mnohých espresso zmesí, pretože prináša stabilitu, sladkosť a „čokoládový“ základ, ktorý si zákazníci rýchlo obľúbia.

Kolumbia – vyvážená klasika s jemnou aciditou

Kolumbia patrí medzi najznámejšie kávové krajiny vôbec. Káva sa tu pestuje vo vysokých nadmorských výškach, často na strmých svahoch Ánd, kde sa zberá ručne.

Chuť kolumbijskej kávy býva:

vyvážená, harmonická, stredná acidita,

tóny červeného ovocia, karamelu, lieskových orieškov a kakaa,

čistý, elegantný dozvuk v šálke.

Kolumbijská Arabika je ideálna pre tých, ktorí hľadajú „zlatú strednú cestu“ – kávu ani príliš horkú, ani príliš kyslú, vhodnú na espresso aj filtrovanú prípravu.

Peru, Bolívia a Ekvádor – hviezdy výberovej scény

Okrem Brazílie a Kolumbie stoja za pozornosť aj ďalšie juhoamerické krajiny:

Peru

vysoké nadmorské výšky,

častá bio produkcia, menšie farmy,

jemné kávy s tónmi kakaa, orieškov a jemného ovocia,

veľmi obľúbené vo výberových pražiarňach.

Bolívia

menšia produkcia, ale vysoký potenciál,

komplexné chute s ovocnými a kvetinovými tónmi,

zaujímavá voľba pre milovníkov filtra.

Ekvádor

káva z oblastí blízko rovníka a vysokých hôr,

profily, ktoré kombinujú sladkosť a citrusovú sviežosť.

Tieto krajiny sa často objavujú v ponuke výberových pražiarni, ktoré zdôrazňujú konkrétnu farmu, región a spôsob spracovania.

Spracovanie kávy – washed, natural a honey

Chuť juhoamerickej kávy neovplyvňuje len odroda a nadmorská výška, ale aj spôsob spracovania kávových čerešní:

Premyté (washed) – dužina sa odstráni vo vode, zrná sa fermentujú a sušia. Výsledkom je čistá, jasná chuť, vyššia acidita a „čistý“ profil.

Naturálne (natural) – káva sa suší v dužine, t. j. celé čerešne na slnku. V chuti dominujú sladké, ovocné tóny, vyššia intenzita a plnšie telo.

Honey / pulped natural – dužina je čiastočne odstránená, zrná sa sušia s vrstvou slizu (mucilage). Káva je sladká, šťavnatá, s kombináciou čistoty a komplexnosti.

V Južnej Amerike nájdete všetky tieto metódy – Brazília je známa najmä naturálnym a pulped natural spracovaním, Kolumbia a Peru často siahajú po premytých kávach.

Ako si vybrať kávu z Južnej Ameriky

Pri výbere kávy z Južnej Ameriky sa oplatí sledovať niekoľko parametrov:

Krajina pôvodu

Chcete skôr čokoládovú a orieškovú chuť? Zvoľte Brazíliu.

Hľadáte vyváženosť a jemnú aciditu? Skúste Kolumbiu.

Lákajú vás jemnejšie bio kávy? Pozrite sa na Peru.

Stupeň praženia

Stredné praženie (medium) – univerzálne pre espresso aj filter, zvýrazní typický charakter krajiny.

Tmavšie praženie – vhodné pre milovníkov intenzívneho espressa a automatické kávovary, viac horkých tónov čokolády a kakaa.

Svetlé praženie – ideálne pre filter a alternatívne metódy, vyniknú ovocné a kvetinové chute.

Spôsob prípravy

Espresso / automatický kávovar – siahnite po sladších, čokoládových profiloch (často zmes s výrazným podielom Brazílie).

Moka kanvička – hodia sa stredne tmavé praženia s plnším telom.

Filter (V60, Chemex, AeroPress) – výborná voľba je Kolumbia, Peru alebo výberové loty z Bolívie a Ekvádoru v strednom až svetlejšom pražení.

Prečo je káva z Južnej Ameriky taká obľúbená

Južná Amerika spája to, čo zákazníci milujú:

stabilnú kvalitu – každoročne obrovské množstvo kvalitnej kávy,

širokú škálu chutí – od „bezpečných“ čokoládových profilov po komplexné výberové šarže,

dobrú dostupnosť – káva z Brazílie či Kolumbie má výborný pomer cena/výkon, ideálna aj do zmesí,

univerzálnosť – vhodná do kaviarní, kancelárií aj domácností.

Aj preto ju nájdete v prémiových espresso zmesiach pre gastro, ale aj v ponuke eshopov s kávou pre domácich spotrebiteľov. Stačí si zvoliť správny pôvod a praženie.

Káva z Južnej Ameriky v šálke – zhrnutie

Káva z Južnej Ameriky prináša:

bohatú históriu a tradíciu pestovania,

ideálne podmienky v kávovom páse,

široké spektrum chutí – od čokolády a orieškov cez karamel až po ovocie a kvety,

veľkú univerzálnosť pre espresso, filter aj automatické kávovary.

Či už ste začínajúci kávičkár alebo skúsený fajnšmeker, káva z Južnej Ameriky je istota, po ktorej sa oplatí siahnuť – ako samostatný single origin, aj ako súčasť vašej obľúbenej espresso zmesi.