Predaj kávy široká nabídka kávy z celého světa

Druhy rastlín kávovníka – prehľad od Arabiky po Robustu

Hlavné druhy kávovníka na trhu

V komerčnej produkcii dominujú v podstate dva druhy:

Coffea arabica (Arabika)

Coffea canephora (Robusta)

Popri nich existujú aj ďalšie druhy, ako Liberica či Excelsa, tie však tvoria len malé percento svetovej produkcie a sú skôr špecialitou.

Coffea Arabica – najrozšírenejší a najcennejší druh

Arabika tvorí približne 60–70 % svetovej produkcie kávy. Považuje sa za kvalitnejšiu, aromatickejšiu a jemnejšiu než Robusta.

Pôvod a nároky na pestovanie:

pochádza z Etiópie, pestuje sa v tzv. kávovom páse po celom svete,

darí sa jej v nadmorských výškach cca 800–2 000 m n. m.,

je citlivá na choroby, škodcov aj výkyvy počasia,

má nižšie výnosy než Robusta.

Chuť a vlastnosti:

nižší obsah kofeínu než Robusta,

bohatší aromatický profil,

jemnejšia, komplexnejšia chuť – od čokoládových a orieškových tónov až po ovocné a kvetinové,

vyššia acidita (kyslosť), ktorá môže pripomínať ovocie či víno (najmä pri výberových kávach).

Typické odrody Arabiky:

Typica, Bourbon – staré „materské“ línie, z ktorých vychádza množstvo ďalších odrôd,

Caturra, Catuai, Mundo Novo – vyšľachtené odrody pre lepšie výnosy,

Geisha (Gesha) – preslávená odroda s výrazne kvetinovým a čajovým profilom, často veľmi drahá,

SL28, SL34 – známe keňské odrody s výraznou ovocnosťou.

Na obale kvalitnej kávy často nájdete nielen označenie „Arabika“, ale aj konkrétnu odrodu či región, čo pomáha odhadnúť chuť.

Coffea Canephora – Robusta: silná, odolná, výrazná

Robusta tvorí asi 30–40 % svetovej produkcie. Dlho bola vnímaná ako „menej kvalitná“ káva, no má svoje stabilné miesto v priemyselnej výrobe aj v talianskom štýle espressa.

Pôvod a pestovanie:

pochádza z rovníkovej Afriky, dnes sa vo veľkom pestuje vo Vietname, Brazílii, Afrike a Ázii,

rastie v nižších nadmorských výškach než Arabika,

je odolnejšia voči chorobám a škodcom,

prináša vyššie výnosy.

Chuť a vlastnosti:

vyšší obsah kofeínu (často až dvojnásobok oproti Arabike),

chuť býva výraznejšia, zemitejšia, korenistá až horká,

nižšia acidita, ťažšie telo,

vytvára bohatú, hustú cremu – preto sa často pridáva do espresso zmesí.

Robusta sa používa:

do lacnejších zmesí pre domácnosti a gastro,

do „talianskych“ espresso zmesí pre vyššiu intenzitu a cremu,

na výrobu instantnej kávy.

Coffea Liberica – vzácna a netypická

Liberica tvorí len zlomok svetovej produkcie (menej než 1 %), no v niektorých regiónoch (napr. Filipíny, časť Afriky) má lokálny význam.

Charakteristika:

väčšie plody a semená než Arabika a Robusta,

odolná rastlina, vhodná do tropických nížin,

chuť býva výrazná, niekedy až „drevnatá“, korenistá či dymová,

častejšie sa používa ako doplnok do zmesí než ako samostatná „single origin“ káva.

Pre bežného zákazníka je Liberica skôr raritou – stretnete sa s ňou najmä v špecializovaných obchodoch alebo priamo v konkrétnych regiónoch.

Coffea Excelsa – špeciálne chuťové spestrenie

Excelsa bola kedysi vedená ako samostatný druh, dnes je často považovaná za poddruh Libericy. V praxi sa však stále uvádza ako osobitný typ kávy.

Chuť a použitie:

výrazné, neraz ovocné až „vinné“ tóny,

vyššia acidita, zaujímavý charakter,

používa sa ako chuťové „zvýraznenie“ v zmesiach pre väčšiu komplexnosť.

Opäť platí, že Excelsa je skôr špecialita, na ktorú narazíte u menších pražiarní alebo v ponuke výberových káv.

Odrôdy vs. druhy kávovníka – aký je rozdiel?

Je dôležité rozlišovať pojmy:

Druh (species) – napríklad Coffea arabica, Coffea canephora (Robusta).

Odrôda (varietal, cultivar) – konkrétna „vetva“ v rámci druhu (Typica, Bourbon, Caturra, Geisha...).

Príklad:

druh: Arabika,

odroda: Bourbon,

pôvod: Guatemala, 1 700 m n. m.

Na obale výberovej kávy tak môžete vidieť kombináciu: druh + odroda + región + nadmorská výška – to vám napovie o chuti oveľa viac než samotné „100 % Arabika“.

Ako druh kávovníka ovplyvňuje chuť v šálke

Arabika:

vhodná pre milovníkov jemnejšej, komplexnejšej chuti,

ponúka pestrú paletu tónov – od čokolády cez oriešky až po ovocie a kvety,

ideálna pre filtrované spôsoby prípravy aj kvalitné espresso.

Robusta:

výraznejšia, horkejšia, s vyšším obsahom kofeínu,

vhodná pre tých, ktorí chcú „silnú kávu“ a intenzívny zážitok,

často v kombinácii s Arabikou pre bohatšiu cremu a silu espressa.

Liberica a Excelsa:

skôr doplnok pre fajnšmekrov,

vhodné na degustáciu a objavovanie netradičných chuťových profilov.

Ako si vybrať kávu podľa druhu kávovníka

Pri výbere kávy sa môžete riadiť tým, čo od nej očakávate:

Chcem jemnú, aromatickú kávu → voľte 100 % Arabiku, ideálne s uvedenou odrodou a pôvodom.

Chcem silnú kávu do espressa → zvoľte zmes Arabiky a Robusty (napr. 80/20, 70/30).

Chcem skúsiť niečo netradičné → hľadajte špeciality s Libericou alebo Excelsou, prípadne výberové odrody (Geisha, SL28 a pod.).

Oplatí sa tiež sledovať popis chuťového profilu a odporúčaný spôsob prípravy (espresso, moka kanvička, filter).

Záver

Druhy kávovníka – predovšetkým Arabika a Robusta – stoja za obrovskou rozmanitosťou chutí, ktorú v šálke zažívame. Zatiaľ čo Arabika ponúka jemnosť a komplexitu, Robusta pridáva silu, horkosť a cremu. Liberica a Excelsa potom rozširujú spektrum o netypické a zaujímavé profily.

Keď poznáte základné druhy a rozdiely medzi nimi, dokážete si kávu lepšie vyberať – a z každého šálka spravíte vedomý zážitok, nie len automatický každodenný zvyk.