Predaj kávy široká nabídka kávy z celého světa

Najvýznamnejšie oblasti pestovania kávy na svete

Kávový pás – kde káva rastie

Kávovníkom sa darí v tropickom a subtropickom pásme medzi obratníkom Raka a Kozoroha. Tento kávový pás prechádza:

Strednou a Južnou Amerikou,

Afrikou,

Áziou a Oceániou.

V týchto oblastiach je ideálna kombinácia teploty, zrážok a nadmorskej výšky, ktorá kávovníkom vyhovuje. Každý región však dáva káve iný charakter – od čokoládovo-orieškových tónov až po ovocné a kvetinové chute.

Južná Amerika – brazílska klasika a kolumbijská vyváženosť

Brazília – najväčší producent kávy na svete

Brazília je dlhodobo najväčším producentom kávy na svete. Nájdete tu obrovské plantáže, ale aj menšie rodinné farmy. Pestuje sa najmä Arabika, ale aj Robusta.

Typický chuťový profil brazílskej kávy:

čokoláda, kakao, oriešky,

nízka až stredná acidita,

veľmi vyvážená, „univerzálna“ chuť.

Brazília tvorí základ mnohých espresso zmesí – dodáva im plnosť, sladkosť a stabilitu.

Kolumbia – sladká rovnováha a jemná acidita

Kolumbia je považovaná za klasiku medzi milovníkmi Arabiky. Vďaka horským oblastiam Ánd a vhodnému podnebiu produkuje kávu s veľmi harmonickým profilom.

Kolumbijská káva býva:

jemne ovocná, s tónmi karamelu a orieškov,

so strednou aciditou,

veľmi vyvážená, vhodná na espresso aj na filter.

Stredná Amerika – komplexné a aromatické kávy

Stredná Amerika je domovom mnohých vysoko cenených káv – často z vysokých nadmorských výšok a sopečných pôd.

Guatemala

Guatemalské kávy, najmä z oblastí Antigua, Huehuetenango či Atitlán, sú známe svojou plnosťou:

bohaté telo,

tóny kakaa, korenia a tmavého ovocia,

príjemná, vyvážená acidita.

Kostarika

Kostarika je známa dôrazom na kvalitu a spracovanie. Kávy z oblastí ako Tarrazú bývajú:

čisté a jasnej chuti,

s citrusovou alebo ovocnou aciditou,

ideálne na filtrované prípravy.

Honduras, Nikaragua, Panama

Honduras – čoraz populárnejší zdroj výberových káv, často sladké, čokoládové profily.

Nikaragua – jemné, vyvážené kávy s orieškovými a karamelovými tónmi.

Panama – najmä odroda Geisha (Gesha) z Panamy patrí medzi najdrahšie a najvyhľadávanejšie kávy na svete, s výrazne kvetinovým a čajovým charakterom.

Karibik – exkluzívna Jamaica Blue Mountain

Jamaica Blue Mountain je jedna z najznámejších prémiových káv na svete. Pestuje sa vo vysokej nadmorskej výške na Jamajke.

Typické vlastnosti:

veľmi jemná, zamatová chuť,

nízka horkosť a príjemná acidita,

tóny kakaa, orieškov, jemné kvetinové nuansy.

Patrí medzi luxusné a drahšie kávy, často dostupné len v obmedzenom množstve.

Afrika – kolíska kávy a ovocné chute

Afrika je považovaná za kolísku kávy, najmä vďaka Etiópii. Kávy z afrických krajín bývajú výrazne ovocné, kvetinové a komplexné.

Etiópia – domov Arabiky

Etiópia je genetickým domovom Arabiky a ponúka obrovskú rozmanitosť chutí. Kávy z oblastí Sidamo, Yirgacheffe či Harrar môžu byť:

kvetinové, citrusové, čajové,

s jasnou, jiskrivo pôsobiacou aciditou,

ideálne na filtrované prípravy a pre milovníkov komplexných chutí.

Keňa

Kenské zrná (často označenie AA) patria medzi najobľúbenejšie výberové kávy:

výrazná ovocnosť (ríbezle, bobuľové ovocie),

vyššia acidita,

plné telo a „šťavnatý“ profil.

Ďalšie africké krajiny

Tanzánia – známe sú Tanzánia Peaberry, kávy s guľatými zrnami a elegantnou, ovocnou chuťou.

Rwanda, Burundi – často sladké, čisté kávy s ovocnými a kvetinovými tónmi, veľmi obľúbené vo svete výberovej kávy.

Ázia a Oceánia – zemité a korenené tóny

Ázijské kávy mávajú často ťažší, zemitejší profil, ideálny do espresso zmesí a pre milovníkov výrazných chutí.

Vietnam

Vietnam patrí medzi najväčších svetových producentov, pestuje sa tu prevažne Robusta. Využíva sa najmä do zmesí, instantnej kávy a tradičnej vietnamskej prípravy (napr. s kondenzovaným mliekom).

India

Indická káva (napr. Malabar Monsooned) je špecifická spôsobom spracovania – zrná sú vystavené vlhkému monzúnovému prostrediu. Výsledkom je:

veľmi nízka acidita,

ťažšia, korenená chuť,

vhodné do espresso zmesí.

Indonézia – Sumatra, Jáva, Sulawesi

Indonézske kávy, najmä Sumatra (Mandheling, Lintong), sú typické:

zemitými, korenenými tónmi,

nízkou aciditou,

plným telom a „hutnou“ chuťou.

Prečo sledovať pôvod kávy

Pôvod kávy nie je len marketingový údaj na obale. Pomáha vám:

odhadnúť chuťový profil,

vybrať kávu vhodnú pre váš spôsob prípravy (espresso, filter, moka kanvička),

objavovať nové chute a štýly praženia,

podporovať konkrétne regióny, farmy a pražiarne, ktoré dbajú na kvalitu a udržateľnosť.

Ak chcete kávu lepšie spoznať, oplatí sa:

skúšať single origin kávy (z jednej krajiny alebo oblasti),

porovnávať Brazíliu s Etiópiou, Kolumbiu s Keňou,

všímať si, ktoré chute vám sedia najviac – čokoládovo-orieškové, alebo skôr ovocné a kvetinové.

Záver

Najvýznamnejšie oblasti pestovania kávy na svete – Brazília, Kolumbia, krajiny Strednej Ameriky, Afriky, Ázie aj Karibiku – ponúkajú obrovskú rozmanitosť chutí. V každom šálke sa odráža:

podnebie a nadmorská výška,

pôda a spôsob pestovania,

spracovanie a praženie.

Či už máte radi sladké čokoládové tóny brazílskej kávy, ovocné a kvetinové profily z Etiópie alebo výrazné zemité chute z Indonézie, sledovaním pôvodu kávy môžete z každého šálka urobiť malú cestu okolo sveta.