Predaj kávy široká nabídka kávy z celého světa

Čokoláda a jej história – od posvätného nápoja k sladkej tabuľke

Začiatky čokolády: Mayovia a Aztékovia

Prví, ktorí začali kakao využívať, boli Mayovia a neskôr Aztékovia. Z plodov kakaovníka, ktoré nazývali „pokladom bohov“, pripravovali nápoj xocoatl – horký, hustý, často dochutený chilli, vanilkou alebo kukuricou.

Tento nápoj:

pili panovníci, bojovníci a kňazi,

bol súčasťou náboženských obradov a rituálov,

slúžil aj ako platidlo – kakaové bôby mali hodnotu meny.

Čokoláda v tej dobe rozhodne nebola sladká. Išlo o povzbuzujúci, horký nápoj s vysokým obsahom tuku a kakaa, vnímaný ako dar od bohov a symbol moci.

Čokoláda prichádza do Európy

Po objavení Ameriky priviezli Španieli v 16. storočí kakaové bôby do Európy. Spočiatku išlo o exotickú raritu, ku ktorej mali mnohí nedôveru. Až postupne sa aztécky nápoj prispôsobil európskym chutiam:

do čokolády sa začal pridávať cukor, škorica, vanilka a ďalšie koreniny,

nápoj sa zjemnil a získal sladší profil,

stal sa obľúbenou pochúťkou na španielskom dvore a neskôr aj v ďalších európskych krajinách.

Dlho bola čokoláda luxusom dostupným len šľachte a bohatým mešťanom. Podávala sa v podobe horúceho nápoja v porcelánových šálkach – podobne výnimočne, ako sa dnes degustujú špičkové vína.

Od nápoja k pevnej tabuľke

Zásadný zlom nastal v 18. a 19. storočí. Rozvoj technológií umožnil spracovávať kakaové bôby efektívnejšie a vo väčšom množstve:

vynález lisovania kakaa umožnil oddeliť kakaové maslo a kakaový prášok,

otvorila sa cesta k novým receptúram a formám čokolády,

čokoláda sa stala dostupnejšia a začala sa vyrábať priemyselne.

Prvé pevné tabuľky čokolády sa objavili v 19. storočí. Kombináciou kakaovej hmoty, cukru a kakaového masla vznikol produkt, ktorý sa dal naliať do foriem a nechať stuhnúť – predchodca dnešnej tabulkovej čokolády.

Zrodenie mliečnej a bielej čokolády

Ďalšiu revolúciu prinieslo spojenie čokolády a mlieka. V 19. storočí začali výrobcovia experimentovať s pridávaním sušeného alebo kondenzovaného mlieka do čokoládovej hmoty:

vznikla mliečna čokoláda – jemnejšia, sladšia a krémovejšia než horká,

okamžite si získala obľubu u detí aj dospelých.

Neskôr vzniká aj biela čokoláda, ktorá obsahuje kakaové maslo, cukor a mlieko, ale žiadny kakaový prášok – preto má svetlú farbu a odlišný chuťový profil.

Od tej chvíle sa čokoláda vyvíja v desiatkach smerov – s orieškami, ovocím, karamelom, korením, náplňami a ďalšími ingredienciami.

Čokoláda v 20. storočí: masová pochúťka

V 20. storočí sa čokoláda stáva masovo dostupným produktom:

vznikajú veľké čokoládovne a medzinárodné značky,

na trh prichádzajú pralinky, tyčinky, dezerty, krémy a instantné kakaové nápoje,

čokoláda sa stáva bežnou súčasťou detstva aj každodenných „sladkých odmien“.

Zároveň sa čoraz viac hovorí o pôvode kakaa, podmienkach pestovania a férovom obchodovaní. To vedie k rozvoju fair trade a bio čokolád, rovnako ako k trendu „bean-to-bar“, pri ktorom čokolatiér kontroluje celý proces – od bôbu až po tabuľku.

Pravá čokoláda vs. „čokoládové“ náhrady

S rozvojom priemyselnej výroby vznikli aj produkty, ktoré s pravou čokoládou nemajú veľa spoločné. Namiesto kakaového masla môžu obsahovať lacnejšie rastlinné tuky, menej kakaa a viac cukru.

Pravá kvalitná čokoláda by mala:

obsahovať kakaovú hmotu, kakaové maslo, cukor a prípadne mlieko,

mať jasne uvedené percento kakaa,

používať kvalitné kakaové bôby (často s uvedením pôvodu),

zaobísť sa bez zbytočných náhrad a lacných tukov.

Milovníci čokolády by preto mali čítať zloženie a vyberať produkty, ktoré stoja na poctivom kakau, nie len na cukre a tukoch.

Čokoláda dnes: od maškrtenia k degustácii

Dnes už čokoláda nie je len „sladkosť pre deti“. Stále viac ľudí ju vníma podobne ako víno či kávu:

objavujú sa degustačné sety z rôznych krajín (Peru, Ekvádor, Venezuela…),

rastie obľuba horkých čokolád s vysokým podielom kakaa,

ľudia sa zaujímajú o konkrétne odrody kakaa (Criollo, Trinitario, Forastero),

vznikajú malé remeselné čokoládovne, ktoré spracúvajú bôby priamo a v malých sériách.

Čokoláda sa tak vracia k svojim koreňom – opäť sa kladie dôraz na chuť, pôvod a kvalitu, nie iba na sladkosť a vizuálny efekt.

Čokoláda a zdravie

V rozumnom množstve môže kvalitná čokoláda, najmä horká s vyšším obsahom kakaa, telu aj prospieť:

obsahuje antioxidanty (flavonoidy),

môže podporiť dobrú náladu vďaka látkam ovplyvňujúcim nervovú sústavu,

ponúka intenzívnu chuť, takže stačí menšie množstvo.

Samozrejme, stále ide aj o zdroj cukru a tuku – všetko je o vyváženosti a rozumnej porcii.

Záver

História čokolády je príbehom cesty od posvätného horkého nápoja až po sladkú tabuľku, ktorú si dnes môžeme dopriať takmer kedykoľvek. Od mayských a aztéckych rituálov, cez európske dvory až po moderné čokoládové manufaktúry – čokoláda si stále drží svoje výnimočné miesto v našom jedálničku aj v srdci.

Či už máte radšej horkú, mliečnu alebo bielu, v každom kúsku čokolády ochutnávate aj kúsok fascinujúcej histórie, ktorá sa neustále píše ďalej.