Predaj kávy široká nabídka kávy z celého světa

Bezkofeínová káva – pre koho je vhodná, ako sa vyrába a ako ju správne vybrať

Čo je bezkofeínová káva

Bezkofeínová káva je káva, z ktorej bolo odstránené väčšie množstvo kofeínu. Podľa legislatívy môže niesť označenie „bezkofeínová“, ak obsahuje maximálne približne 0,1 % kofeínu v sušine praženej kávy. V praxi to znamená, že v jednej šálke je len zlomok kofeínu oproti bežnej káve.

Dôležité je vedieť, že bezkofeínová neznamená úplne „bez kofeínu“, ale „s výrazne zníženým obsahom kofeínu“. Pre väčšinu ľudí je však z hľadiska účinku rozdiel zásadný.

Ako sa kofeín z kávy odstraňuje

Existuje niekoľko hlavných metód dekofeinizácie. Kvalita chuti bezkofeínovej kávy závisí práve od zvoleného postupu.

Metóda organických rozpúšťadiel
Káva sa najprv navlhčí a následne sa kofeín zo zŕn „vytiahne“ pomocou rozpúšťadiel (najčastejšie etylacetát alebo metylchlorid). Potom sa zrná sušia a pražia. U kvalitných výrobcov sa rozpúšťadlá po procese úplne odparia, no niektorí zákazníci túto metódu vnímajú ako menej „prírodnú“.

Švajčiarska vodná metóda (Swiss Water Process)
Jedna z najobľúbenejších metód medzi milovníkmi kvalitnej kávy. Zrná sa namáčajú vo vode, ktorá z nich vylúhuje kofeín aj aromatické látky. Roztok sa následne vedie cez uhlíkové filtre, ktoré zachytia kofeín, ale aróma a chuť zostanú vo vodnom „extrakte“. Ten sa znovu použije na dekofeinizáciu ďalšej várky zŕn – tie už prichádzajú o kofeín, ale neprichádzajú o chuť. Celý proces prebieha bez chemických rozpúšťadiel.

Superkritická CO₂ metóda
Zrná sa vložia do tlakovej nádoby, kde na ne pôsobí oxid uhličitý v tzv. superkritickom stave. Ten sa správa ako plyn aj kvapalina a selektívne viaže kofeín. Po procese sa CO₂ opäť oddelí a zrecykluje. Ide o veľmi šetrnú a modernú metódu, používanú najmä pri kvalitnejších kávach.

Ako chutí bezkofeínová káva

Kedysi platilo, že bezkofeínová káva je mdlá, „planá“ a chemická. Pri starších alebo lacných produktoch to, žiaľ, môže byť pravda dodnes. Moderné dekofeinačné metódy a kvalitné výberové zrná však dokážu ponúknuť bezkofeínovú kávu, pri ktorej mnohí bežní konzumenti rozdiel takmer nespoznajú.

Pri správnom pražení a príprave môže mať bezkofeínová káva:

– plné telo a vyváženú chuť,
– čokoládové, orieškové alebo karamelové tóny,
– príjemnú, jemnejšiu aciditu,
– bohaté aróma bez chemického dozvuku.

Treba rátať s tým, že bez kofeínu je káva o niečo citlivejšia na prepraženie aj na extrakciu – oplatí sa ladiť hrubosť mletia a čas prípravy.

Pre koho je bezkofeínová káva vhodná

– pre ľudí citlivých na kofeín (búšenie srdca, nespavosť),
– pre tých, ktorí si chcú dopriať kávu aj večer,
– pre tehotné a dojčiace ženy po konzultácii s lekárom,
– pre ľudí s vysokým krvným tlakom či inými zdravotnými obmedzeniami, kde je odporúčané príjem kofeínu znížiť,
– pre milovníkov chuti kávy, ktorí už kofeín počas dňa prijali z iných zdrojov.

Mýty o bezkofeínovej káve

„Bezkofeínová káva je nezdravá.“
Moderné vodné alebo CO₂ metódy sú veľmi šetrné a z hľadiska zvyškových látok bezpečné. Dôležitý je výber kvalitného dodávateľa.

„Bezkofeínová káva je vždy nechutná.“
Chuť závisí od kvality zrna a spracovania. Prémiové pražiarne dnes bežne ponúkajú bezkofeínové kávy, ktoré príjemne prekvapia aj náročnejších kávičkárov.

„Bezkofeínová káva nemá žiadny účinok.“
Kofeínu je minimum, no káva stále obsahuje antioxidanty a ďalšie látky. Zážitok je skôr chuťový než povzbudzujúci.

Ako bezkofeínovú kávu pripraviť

Bezkofeínovú kávu môžete pripravovať rovnakými metódami ako bežnú:

– espresso a nápoje na jeho báze (espresso, cappuccino, latte),
– moka kanvička,
– French press, Aeropress, V60, Chemex,
– prekvapkávaná káva.

Odporúčanie:

– použite o trochu hrubšie mletie, ak je káva príliš horká,
– strážte teplotu vody (cca 90–94 °C),
– nepredlžujte zbytočne čas extrakcie – bezkofeínová káva sa ľahko „prelúhuje“.

Ako vybrať kvalitnú bezkofeínovú kávu

Pri výbere sa zamerajte na:

– typ kávovníka – ideálne 100 % Arabika,
– jasne uvedenú metódu dekofeinizácie (Swiss Water, CO₂, vodná metóda),
– dátum praženia – čerstvo pražená bezkofeínová káva chutí výrazne lepšie,
– pôvod zŕn – seriózny výrobca často uvádza konkrétnu oblasť alebo farmu,
– popis chuťového profilu (čokoláda, oriešky, ovocie…).

Záver

Bezkofeínová káva je výbornou alternatívou pre všetkých, ktorí milujú chuť kávy, ale chcú alebo potrebujú obmedziť príjem kofeínu. Vďaka moderným metódam dekofeinizácie už nie je nutné robiť kompromis medzi zdravím a pôžitkom – stačí siahnuť po kvalitných zrnách od overeného dodávateľa a venovať pozornosť správnej príprave.