Prvé zmienky: viazané čaje pre dvor a šľachtu
Myšlienka „tvarovaného“ čaju, keď sa lístky zväzujú do dekoratívnych foriem, sa v Číne objavuje už pred stáročiami. Niektoré pramene uvádzajú, že prvé viazané čaje vznikali v provincii Jün-nan (Yunnan) a slúžili ako vizuálna dekorácia na cisárskom dvore a v bohatých rodinách. Tehdejšie čajové „kytice“ neboli určené v prvom rade na pitie – išlo o symbol luxusu, spoločenského postavenia a umenia čajových majstrov.
Čaj sa v Číne odjakživa spája s estetikou. Už v období dynastií Ming a Čching sa objavujú rôzne formy lisovaných a tvarovaných čajov – od tehál a koláčov až po zdobené zväzky určené ako dary alebo obetné dary v chrámoch. Kvitnúci čaj, ako ho poznáme dnes, na túto tradíciu nadväzuje.
Zrod moderného kvitnúceho čaju
Súčasná podoba kvitnúcich čajových gúľ je však oveľa mladšia. Moderný „flowering tea“ sa vyvinul v Číne až v druhej polovici 20. storočia – často sa spomínajú 80. roky. V tom čase začali čajoví majstri v provinciách Fujian a Yunnan experimentovať s ručným zošívaním jemných lístkov zeleného alebo bieleho čaju (často Silver Needle) s jedlými kvetmi – jazmínom, chryzantémou, ľaliou, osmantom či nechtíkom. Vznikli prvé moderné čajové „kvety“, ktoré sa po zaliatí vodou pred očami rozvíjali.
Niektoré čajové legendy pripisujú vynález konkrétnej osobe – žene menom Yun Xue Tong z provincie Fujian, ktorá chcela vytvoriť nový, atraktívnejší spôsob, ako zaujať zákazníkov. Nech už je skutočný príbeh akýkoľvek, isté je, že ručne viazané kvitnúce čaje sa z malých remeselných dielní rýchlo rozšírili do väčších čajových tovární.
Ako sa kvitnúce čaje dostali na Západ
Kým v Číne sa s kvitnúcimi čajmi experimentovalo už v druhej polovici 20. storočia, do Európy a USA sa vo väčšom meradle dostali až na prelome tisícročí. Zlom prišiel začiatkom 21. storočia – kvitnúce čaje sa objavili v čajovniach, dizajnových obchodoch a neskôr aj v e-shopoch ako originálny darčekový tovar.
Sklenené kanvice s „otvárajúcim sa kvetom“ zaujali zákazníkov, ktorí hľadali niečo výnimočné – nápaditý dar, efektnú súčasť čajového rituálu alebo dekoratívny prvok na slávnostnom stole.
Od dekorácie k pôžitku z chuti
Kým historické viazané čaje bývali skôr vizuálnou ozdobou, moderné kvitnúce čaje spájajú vzhľad aj chuť. Postupne sa začali používať kvalitnejšie čajové základy (biely a zelený čaj vyššej triedy) a starostlivejšie sa vyberali kvety.
Dnešný kvitnúci čaj tak nie je len „čaj na pozeranie“, ale plnohodnotný nálev s jemnou, mierne nasladlou chuťou a kvetinovým aromatom. Popri klasických neochutených variantoch existujú aj kvitnúce čaje s jemným prírodným dochutením (jazmín, ovocné, medové tóny).
Ručná práca, ktorá pretrvala
Napriek moderným technológiám zostáva výroba kvitnúcich čajov najmä ručnou záležitosťou. Každá guľôčka vzniká tak, že skúsený pracovník
– vyberie zväzok čajových lístkov,
– do stredu vloží sušený kvet alebo ich kombináciu,
– všetko pevne zošije bavlnenou niťou do tvaru gule, srdca či iného motívu,
– čaj následne usuší a zafixuje v požadovanom tvare.
Aj preto patria kvitnúce čaje k prémiovým produktom – nejde o bežný sypaný čaj, ale o malé jedlé „čajové aranžmány“.
Kvitnúce čaje dnes: dizajn, rituál a zážitok
Dnes sú kvitnúce čaje obľúbené:
– ako darčekové balenia – jednotlivé guľôčky v reprezentatívnych krabičkách,
– pri čajových rituáloch v čajovniach a kaviarňach,
– ako svadobná a slávnostná dekorácia (napr. welcome drink v sklenených kanviciach),
– ako spôsob, ako zaujať hostí doma pri rodinných oslavách.
V čase, keď zákazníci hľadajú zážitky, príbehy a estetiku, majú kvitnúce čaje ideálne predpoklady – spájajú tradičnú čínsku kultúru s moderným dizajnom a pôsobivým vizuálnym efektom.
Záver
História kvitnúcich čajov je zmesou legiend, remesla a modernej kreativity. Od dekoratívnych čajových zväzkov pre čínsky dvor až po dnešné ručne viazané čajové gule, ktoré sa otvárajú v sklenenej kanvici na stole – kvitnúce čaje ukazujú, že čaj môže byť nielen nápojom, ale aj malým umeleckým zážitkom.
Pre e-shopy, čajovne a kaviarne predstavujú kvitnúce čaje produkt, ktorý zákazníka zaujme na prvý pohľad – a ak je správne zvolená aj kvalita čaju, tak aj na prvý dúšok.