Čo je káva Arabika
Arabika (Coffea arabica) je najrozšírenejší a najcennejší druh kávy na svete. Rastie vo vyšších nadmorských výškach a vyžaduje stabilnú klímu aj starostlivú opateru.
Typické vlastnosti Arabiky:
– jemnejšia a sladšia chuť
– nižšia horkosť
– vyšší obsah prírodných cukrov
– nižší obsah kofeínu než Robusta
– komplexné aróma – tóny čokolády, orieškov, ovocia či kvetov
Arabika je ideálna pre všetkých, ktorí majú radi elegantnú, vyváženú kávu. Hodí sa na espresso aj na filtrované metódy (V60, Chemex, French press).
Čo je káva Robusta
Robusta (Coffea canephora) je odolnejší druh kávovníka, rastie v nižších polohách a lepšie znáša teplo aj škodcov. Často je lacnejšia a používa sa najmä do espresso zmesí.
Typické vlastnosti Robusty:
– výrazne vyšší obsah kofeínu
– ostrejšia, výraznejšie horká chuť
– zemitejší, „hutnejší“ profil
– vytvára hustú, tmavú cremu na espresse
Robusta je vhodná pre tých, ktorí hľadajú silnú kávu s „nakopnutím“ a plným telom. Čistá Robusta je však pre mnohých chuťovo príliš drsná, preto sa často používa v zmesiach.
Prečo existujú zmesi Arabiky a Robusty
Zmesi Arabiky a Robusty využívajú prednosti oboch druhov. Dobre namiešaný blend ponúka:
– jemnosť a aromatickosť Arabiky
– silu, telo a cremu z Robusty
– stabilnú chuť počas celého roka
– často priaznivejšiu cenu oproti 100 % Arabike
Typické espresso zmesi obsahujú napríklad 80 % Arabiky a 20 % Robusty, prípadne 70/30. Vyšší podiel Robusty znamená silnejšie, horkejšie a „taliansky“ výrazné espresso, ktoré sa nestratí ani vo veľkom množstve mlieka v cappuccine či latte.
Kedy zvoliť 100 % Arabiku
– ak si kávu vychutnávate samotnú, bez cukru a s minimom mlieka
– keď máte radi jemnejšiu, aromatickú chuť s ovocnými alebo čokoládovými tónmi
– pre filtrované metódy, kde vynikne komplexnosť a čistota chuti
– ako prémiovú kávu pre náročných zákazníkov a degustácie
Kedy zvoliť zmes s Robustou
– pre klasické „talianske“ espresso s hustou cremou
– do nápojov s mliekom (cappuccino, latte, flat white), kde je potrebná výraznejšia chuť
– do kancelárií, reštaurácií a kaviarní, kde sa pije káva často a má byť silná a konzistentná
– ak preferujete plnšie telo a výraznejšiu horkosť
Kedy zvoliť čistú Robustu
– ak hľadáte maximálne silný nápoj s vysokým obsahom kofeínu
– pre špecifické spôsoby prípravy (napr. veľmi silná „turecká“ káva)
– ako doplnok do vlastnej domácej zmesi, kde si percento Robusty viete nastaviť podľa chuti
Ako si vybrať tú pravú kávu
Zamyslite sa, ako kávu pijete
Samotné espresso alebo filtrovaná káva – skôr 100 % Arabika.
Veľké cappuccino, latte a káva „na povzbudenie“ – zmes s Robustou.
Sledujte percentá na obale
Údaj 80/20, 90/10 alebo 70/30 prezradí, či bude káva jemnejšia, alebo silnejšia a horkejšia.
Nebojte sa testovať
Každá pražiareň mieša zmesi inak. Vyskúšajte viac druhov a nájdite ideálny kompromis pre seba alebo svojich zákazníkov.
Záver – Arabika, Robusta alebo zmes?
Jedna „správna“ odpoveď neexistuje.
– 100 % Arabika poteší milovníkov jemnej, vrstvenej chuti.
– Zmes Arabiky a Robusty je ideálna na každodenné espresso s bohatou cremou.
– Vyšší podiel Robusty ocenia tí, ktorí chcú čo najsilnejšiu, výrazne horkú kávu.
Ideálnou stratégiou je mať v ponuke kvalitnú 100 % Arabiku aj dobre vyváženú zmes – zákazník si tak ľahko vyberie podľa svojej chuti.