Predaj kávy široká nabídka kávy z celého světa

Káva Arabika – kráľovná medzi kávovými zrnami

Pôvod a pestovanie kávy Arabika

Kávovník druhu Coffea arabica pochádza z horských oblastí Etiópie, odkiaľ sa postupne cez Jemen rozšíril do celého sveta. Dnes sa Arabika pestuje najmä v Latinskej Amerike, východnej Afrike a Ázii, zvyčajne v nadmorskej výške 600–2 000 m n. m. Vyššia poloha, stabilná klíma a starostlivý ručný zber sú základom vysokej kvality zŕn.

Arabika je náročnejšia na pestovanie než Robusta – horšie znáša mráz, choroby aj škodcov. Práve táto náročnosť a pomalší rast sa však odrážajú v chuti: zrno má viac prírodných cukrov, menej kofeínu a vyváženejšiu aciditu.

Ako chutí káva Arabika

Chuť Arabiky je veľmi rozmanitá a závisí od pôvodu, nadmorskej výšky, spracovania aj stupňa praženia. Vo všeobecnosti je však:

– jemnejšia a sladšia
– menej horká
– aromatickejšia a komplexnejšia

V chuti možno nájsť tóny:

– kakaa, čokolády, karamelu a orieškov
– ovocia (citrusy, bobuľové ovocie, tropické ovocie)
– kvetov a korenia

Vďaka tejto pestrosti je Arabika ideálna pre jednodruhové kávy (single origin) aj pre prémiové espresso zmesi.

Arabika vs. Robusta

Na trhu sa najčastejšie stretávame s dvoma druhmi kávy – Arabika a Robusta. Ich hlavné rozdiely sú:

– Arabika: nižší obsah kofeínu, jemnejšia chuť, vyšší podiel cukrov, výraznejšie aróma
– Robusta: vyšší obsah kofeínu, ostrejšia a horkejšia chuť, výrazné telo, často používaná do zmesí pre výraznejšiu cremu a silu

Mnohé pražiarne preto vytvárajú zmes Arabiky a Robusty – Arabika dodá jemnosť a komplexnosť, Robusta silu a plné telo. Pre milovníkov jemnej, elegantnej chuti je však 100 % Arabika jednoznačnou voľbou.

Spracovanie a praženie Arabiky

Na výslednej chuti sa výrazne podieľa aj spôsob spracovania:

– mokré (washed) – čistejšia, jasnejšia chuť, vyššia acidita
– suché (natural) – sladšie, ovocnejšie tóny, plnšie telo
– honey/pulped natural – kompromis medzi sladkosťou a čistotou chuti

Praženie potom káve dodáva charakter – od svetlejšieho (vhodné na filter, zvýrazní aciditu a ovocné tóny) až po tmavšie (ideálne na espresso, zvýrazní čokoládové a orieškové tóny).

Ako si vychutnať kávu Arabika

Káva Arabika je univerzálna – výborne chutí ako espresso, cappuccino aj alternatívne prípravy (V60, Aeropress, French press). Pre maximálny zážitok:

– vyberajte kvalitnú zrnkovú kávu Arabika z overenej pražiarne
– uprednostnite čerstvo pražené zrná s jasne uvedeným dátumom praženia
– meľte kávu vždy tesne pred prípravou na vhodnú hrubosť (espresso, moka, filter)
– skladujte zrná v uzatvorenej nádobe, mimo svetla, vlhkosti a vysokých teplôt

Prečo si vybrať Arabiku

– jemná, harmonická chuť
– široké spektrum aromatických a chuťových profilov podľa pestovateľskej oblasti
– nižší obsah kofeínu – vhodná aj na častejšie popíjanie počas dňa
– ideálna pre prémiové espresso aj domácu alternatívnu prípravu

Káva Arabika je ideálnou voľbou pre všetkých, ktorí hľadajú kvalitnú, chuťovo bohatú kávu s výrazným arómatom a nádychom elegancie.