Predaj kávy široká nabídka kávy z celého světa

Cibetková káva Kopi Luwak – najvzácnejšia a najdrahšia káva na svete

Čo je Kopi Luwak?

Kopi Luwak pochádza z Indonézie a vyrába sa zo zŕn, ktoré prešli tráviacim traktom malého cicavca nazývaného cibetka palmová (Luwak). Cibetky si prirodzene vyberajú len tie najzrelšie a najsladšie kávové čerešne, pričom po strávení dužiny zostávajú celé kávové zrná, ktoré následne:

zbierajú farmári

dôkladne umývajú

sušia

a odborníci ich pražia

Práve tento unikátny proces robí z Kopi Luwak jednu z najvyhľadávanejších káv na svete.

Prečo má Kopi Luwak tak jedinečnú chuť?

Počas trávenia prebieha enzymatické štiepenie bielkovín v zrne. Keďže bielkoviny ovplyvňujú horkosť kávy, výsledkom je mimoriadne jemná, sladkastá a elegantne zamatová chuť.

Typické chuťové tóny Kopi Luwak:

čokoláda a sladký karamel

jemná orieškovosť

takmer žiadna horkosť

plné telo

dlhotrvajúci, hodvábny dozvuk

Pre mnohých pôžitkárov je to „najhladšia káva na svete“.

Pôvod a tradícia Kopi Luwak

Káva Kopi Luwak pochádza predovšetkým z indonézskych ostrovov:

Sumatra

Jáva

Bali

Neskôr sa jej produkcia rozšírila aj do Vietnamu, Indie a na Filipíny, no najautentickejšia je stále tá z tradičných indonézskych oblastí, kde cibetky žijú vo voľnej prírode.

Prečo je Kopi Luwak taká drahá?

Kopi Luwak je jednou z najdrahších káv na svete. Jej cena sa často pohybuje v rozmedzí 15 000 – 25 000 Kč za kilogram.

Hlavné dôvody vysokej ceny:

veľmi obmedzené množstvo produkcie

náročný a ručný zber

jedinečný spôsob spracovania

vysoký dopyt po exkluzívnych kávach

raritný pôvod

Len malé množstvo kávy na svete je skutočne autentická „wild Kopi Luwak“, teda káva zo zŕn od slobodne žijúcich cibetek.

Etické otázky výroby Kopi Luwak

Popularita kávy priniesla aj etické problémy. Niektoré farmy držia cibetky v zajatí, čo má negatívny vplyv na ich zdravie aj správanie.

Preto odborníci odporúčajú kupovať certifikovanú „wild collected“ Kopi Luwak – teda kávu pochádzajúcu od voľne žijúcich cibetek, čo zaručuje:

vyššiu kvalitu

lepší chuťový profil

etický pôvod

Ako si správne pripraviť Kopi Luwak?

Aby vynikla jej jemnosť a komplexnosť, odporúča sa príprava pomocou:

French pressu – zvýrazní telo a sladkosť

filtrovanej kávy – čistá a jemná chuť

espressa – intenzívny a harmonický profil

Najčastejšie sa praží na stredný alebo stredne tmavý stupeň, aby sa zachovala jej prirodzená sladkosť.

Kopi Luwak ako luxusný darček

Vďaka svojmu príbehu a výnimočnosti je Kopi Luwak obľúbeným prémiovým darčekom. Elegancia balenia, exotický pôvod a raritnosť z nej robia ideálnu voľbu pre:

nadšencov kávy

firemných klientov

zbierky gurmánskych špecialít

špeciálne príležitosti

Záver

Cibetková káva Kopi Luwak je jednou z najfascinujúcejších káv na svete. Jej unikátny spôsob spracovania, hladká a jemná chuť, ako aj obmedzená dostupnosť z nej robia skutočný kávový poklad. Pre tých, ktorí hľadajú výnimočný zážitok, je Kopi Luwak nezabudnuteľnou voľbou.