Kde vznikla káva? Etiópska legenda
Pôvod kávy sa spája s oblasťou Kaffa v dnešnej Etiópii. Podľa známej legendy si pastier menom Kaldi všimol, že jeho kozy sú po konzumácii červených bobúľ z neznámeho kra neobyčajne aktívne. Bobule priniesol mníchom, ktorí si zakrátko všimli, že nápoj z týchto plodov im pomáha zostať bdelými počas dlhých modlitieb. A tak sa káva začala šíriť.
Káva v arabskom svete
Z Etiópie sa káva dostala do Jemenu, kde sa začala pestovať a spracúvať. Oblasť Al-Makkha (Mocha) sa stala prvým centrom obchodu s kávou. Arabskí pražiari stáročia strážili tajomstvá pestovania a vývozu kávy – vyvážať živé rastliny či neupražené zrná bolo prísne zakázané.
Až v 17. storočí sa podarilo kávovníky prepašovať do Indie a neskôr aj do ďalších častí sveta.
Káva dobýva Európu a svet
V 17. storočí vstúpila káva na európsku scénu a rýchlo sa stala obľúbeným nápojom intelektuálov, obchodníkov a umelcov. Začali vznikať prvé kaviarne v Benátkach, Londýne, Paríži i v Prahe.
Európske koloniálne mocnosti následne rozšírili pestovanie kávy do tropických oblastí:
Brazília – dnes najväčší producent kávy
Kolumbia – jemná a vyvážená chuť
Vietnam – najväčší producent robusty
Guatemala, Kostarika, Salvador – výberové kávy s bohatou aromatikou
Etiópia a Keňa – výrazné, komplexné africké kávy
To je dôvod, prečo dnes existujú stovky odrôd a chuťových profilov, ktoré sa líšia podľa nadmorskej výšky, podnebia či spôsobu spracovania.
Arabica a Robusta – hlavné odrody
Na svetovom trhu dominujú dva druhy kávovníka:
Arabica (Coffea Arabica)
tvorí 60–70 % celosvetovej produkcie
pestuje sa vo vyšších nadmorských výškach
jemná, sladká a často ovocná chuť
vyššia acidita, komplexná aróma
ideálna pre výberovú a prémiovú kávu
Robusta (Coffea Canephora)
odolnejšia, pestuje sa v nižších výškach
výrazná, horkejšia chuť so zemitými tónmi
obsahuje viac kofeínu
vhodná do zmesí pre espresso s hustou cremou
Káva dnes – spojenie tradície a moderných technológií
Moderné pražiarne, ako napríklad Orfeo Coffee, spájajú tradičné umenie praženia s modernými postupmi. Vďaka tomu dokážu zvýrazniť jedinečný chuťový profil jednotlivých odrôd a ponúknuť zákazníkom kávu, ktorá je čerstvá, aromatická a plná chuti.
Zákazníci dnes čoraz viac vyhľadávajú:
čerstvo praženú kávu
výberové kávy z konkrétnych fariem
udržateľné a etické zdroje
rôzne spôsoby prípravy (espresso, filter, moka, cold brew…)
Záver
Pôvod kávy siaha hlboko do histórie. Od divokých lesov v Etiópii, cez arabský svet až po moderné európske pražiarne – káva sa stala globálnym fenoménom. Vďaka širokej palete chutí a odrôd môže dnes každý milovník kávy objavovať príbehy, ktoré sa skrývajú v každom zrnku.