Predaj kávy široká nabídka kávy z celého světa

Pôvod kávy – odkiaľ pochádza najobľúbenejší nápoj sveta?

Kde vznikla káva? Etiópska legenda

Pôvod kávy sa spája s oblasťou Kaffa v dnešnej Etiópii. Podľa známej legendy si pastier menom Kaldi všimol, že jeho kozy sú po konzumácii červených bobúľ z neznámeho kra neobyčajne aktívne. Bobule priniesol mníchom, ktorí si zakrátko všimli, že nápoj z týchto plodov im pomáha zostať bdelými počas dlhých modlitieb. A tak sa káva začala šíriť.

Káva v arabskom svete

Z Etiópie sa káva dostala do Jemenu, kde sa začala pestovať a spracúvať. Oblasť Al-Makkha (Mocha) sa stala prvým centrom obchodu s kávou. Arabskí pražiari stáročia strážili tajomstvá pestovania a vývozu kávy – vyvážať živé rastliny či neupražené zrná bolo prísne zakázané.

Až v 17. storočí sa podarilo kávovníky prepašovať do Indie a neskôr aj do ďalších častí sveta.

Káva dobýva Európu a svet

V 17. storočí vstúpila káva na európsku scénu a rýchlo sa stala obľúbeným nápojom intelektuálov, obchodníkov a umelcov. Začali vznikať prvé kaviarne v Benátkach, Londýne, Paríži i v Prahe.

Európske koloniálne mocnosti následne rozšírili pestovanie kávy do tropických oblastí:

Brazília – dnes najväčší producent kávy

Kolumbia – jemná a vyvážená chuť

Vietnam – najväčší producent robusty

Guatemala, Kostarika, Salvador – výberové kávy s bohatou aromatikou

Etiópia a Keňa – výrazné, komplexné africké kávy

To je dôvod, prečo dnes existujú stovky odrôd a chuťových profilov, ktoré sa líšia podľa nadmorskej výšky, podnebia či spôsobu spracovania.

Arabica a Robusta – hlavné odrody

Na svetovom trhu dominujú dva druhy kávovníka:

Arabica (Coffea Arabica)

tvorí 60–70 % celosvetovej produkcie

pestuje sa vo vyšších nadmorských výškach

jemná, sladká a často ovocná chuť

vyššia acidita, komplexná aróma

ideálna pre výberovú a prémiovú kávu

Robusta (Coffea Canephora)

odolnejšia, pestuje sa v nižších výškach

výrazná, horkejšia chuť so zemitými tónmi

obsahuje viac kofeínu

vhodná do zmesí pre espresso s hustou cremou

Káva dnes – spojenie tradície a moderných technológií

Moderné pražiarne, ako napríklad Orfeo Coffee, spájajú tradičné umenie praženia s modernými postupmi. Vďaka tomu dokážu zvýrazniť jedinečný chuťový profil jednotlivých odrôd a ponúknuť zákazníkom kávu, ktorá je čerstvá, aromatická a plná chuti.

Zákazníci dnes čoraz viac vyhľadávajú:

čerstvo praženú kávu

výberové kávy z konkrétnych fariem

udržateľné a etické zdroje

rôzne spôsoby prípravy (espresso, filter, moka, cold brew…)

Záver

Pôvod kávy siaha hlboko do histórie. Od divokých lesov v Etiópii, cez arabský svet až po moderné európske pražiarne – káva sa stala globálnym fenoménom. Vďaka širokej palete chutí a odrôd môže dnes každý milovník kávy objavovať príbehy, ktoré sa skrývajú v každom zrnku.