Predaj kávy široká nabídka kávy z celého světa

Ako pripraviť arabskú kávu? Tradičný návod krok za krokom

Čo je arabská káva?

Arabská káva (často označovaná ako qahwa alebo gahwa) sa od európskeho espressa líši v niekoľkých bodoch:

používa sa svetlo pražená 100 % Arabica

káva sa varí vo vode, nie pod tlakom ako espresso

často sa dochucuje kardamómom, prípadne šafranom, škoricou či klinčekmi

podáva sa v malých šálkach bez uška a pije sa po malých dúškoch

Výsledkom je jemná, aromatická káva s minimálnou horkosťou a bohatým korenistým aromatom.

Čo budete potrebovať

Na prípravu tradičnej arabskej kávy si pripravte:

svetlo praženú mletú kávu (jemne až extra jemne mletú)

mletý kardamóm (alebo celé tobolky, ktoré rozdrvíte)

vodu

voliteľne štipku šafranu, škorice či klinčekov

špeciálnu kanvicu dallah alebo malý rajnák/rendlík

malé šálky finján (bez uška)

Pomery kávy a vody

Základný orientačný pomer:

1 liter vody

3–5 vrchovatých lyžíc jemne mletej kávy

1–2 čajové lyžičky mletého kardamómu

Pre menšie množstvo si pomer jednoducho prepočítate. Dôležité je, aby káva bola aromatická, ale nie príliš silná a horká.

Ako pripraviť arabskú kávu krok za krokom

Zohrejte vodu
Do kanvice nalejte vodu a zohrejte ju takmer k varu. Nemala by prudko vrieť, stačí, keď začne jemne bublať.

Pridajte kávu
Vsypte jemne mletú kávu do horúcej vody a dobre premiešajte. Znížte teplotu, aby sa káva nepripálila.

Krátke povarenie
Nechajte kávu niekoľko minút jemne prebublávať. Nesmie sa variť prudko, inak získa nepríjemne horkú chuť.

Pridajte kardamóm a korenie
Odstavte kanvicu z ohňa a pridajte mletý kardamóm. Podľa chuti môžete pridať aj šafran, škoricu alebo klinčeky. Ešte raz krátko zohrejte, ale už nenechávajte dlho vrieť.

Nechajte kávu odstáť
Po dovarení nechajte nápoj niekoľko minút postáť, aby sa usadila kávová sedlina na dne. V tradičnom arabskom štýle sa káva necedí, preto potrebuje čas na usadenie.

Servírovanie do šálok finján
Kávu opatrne nalievajte do malých šálok tak, aby ste nenabrali sedlinu zo dna. Šálky sa zvyčajne plnia len do jednej tretiny.

Ako sa arabská káva správne podáva

Arabská káva má aj svoje pravidlá etikety:

podáva sa v malých šálkach, často bez uška

hostiteľ nalieva kávu pravou rukou a šálku tiež pravou rukou podáva

hosť drží šálku v pravej ruke a pije pomaly, po malých dúškoch

ak už nechce ďalší nápoj, jemne šálkou zatrase – hostiteľ tak vie, že nemá dolievať

K arabské káve sa často podávajú datle alebo sladkosti, ktoré vyvažujú jemne horké a korenisté tóny nápoja.

Tipy pre dokonalú arabskú kávu

Používajte čerstvo praženú kávu – čím čerstvejšie zrná, tým výraznejšia vôňa.

Zrná meľte bezprostredne pred prípravou na veľmi jemný prášok.

Experimentujte s množstvom kardamómu – niekto má rád výrazne korenistú kávu, iný len jemný náznak.

Nedovoľte káve prudko vrieť – vysoká teplota a dlhé varenie zvýrazňujú horkosť.

Vyskúšajte originálne arabské kanvice a šálky, ktoré z rituálu urobia nezabudnuteľný zážitok.

Prečo vyskúšať prípravu arabskej kávy

Arabská káva prinesie do vašej domácnosti alebo kaviarne niečo výnimočné:

netradičnú chuť s výrazným korenistým aromatom

zaujímavý rituál, ktorý upúta hostí aj zákazníkov

možnosť zaradiť ju ako špeciálnu ponuku – napríklad „Arabská káva s kardamómom“

silný príbeh spojený s históriou a kultúrou arabského sveta

Záver

Príprava arabskej kávy je jednoduchá, no vyžaduje trochu trpezlivosti a rešpekt k tradícii. Stačí kvalitná svetlo pražená káva, kardamóm, voda a vhodná kanvica – a môžete si doma vytvoriť atmosféru ako v arabskej kaviarni.

Ak hľadáte nový spôsob, ako si vychutnať kávu inak než len ako klasické espresso alebo cappuccino, arabská káva je skvelou voľbou – voňavá, jemná a plná histórie.