Čo je arabská káva?
Arabská káva (často označovaná ako qahwa alebo gahwa) sa od európskeho espressa líši v niekoľkých bodoch:
používa sa svetlo pražená 100 % Arabica
káva sa varí vo vode, nie pod tlakom ako espresso
často sa dochucuje kardamómom, prípadne šafranom, škoricou či klinčekmi
podáva sa v malých šálkach bez uška a pije sa po malých dúškoch
Výsledkom je jemná, aromatická káva s minimálnou horkosťou a bohatým korenistým aromatom.
Čo budete potrebovať
Na prípravu tradičnej arabskej kávy si pripravte:
svetlo praženú mletú kávu (jemne až extra jemne mletú)
mletý kardamóm (alebo celé tobolky, ktoré rozdrvíte)
vodu
voliteľne štipku šafranu, škorice či klinčekov
špeciálnu kanvicu dallah alebo malý rajnák/rendlík
malé šálky finján (bez uška)
Pomery kávy a vody
Základný orientačný pomer:
1 liter vody
3–5 vrchovatých lyžíc jemne mletej kávy
1–2 čajové lyžičky mletého kardamómu
Pre menšie množstvo si pomer jednoducho prepočítate. Dôležité je, aby káva bola aromatická, ale nie príliš silná a horká.
Ako pripraviť arabskú kávu krok za krokom
Zohrejte vodu
Do kanvice nalejte vodu a zohrejte ju takmer k varu. Nemala by prudko vrieť, stačí, keď začne jemne bublať.
Pridajte kávu
Vsypte jemne mletú kávu do horúcej vody a dobre premiešajte. Znížte teplotu, aby sa káva nepripálila.
Krátke povarenie
Nechajte kávu niekoľko minút jemne prebublávať. Nesmie sa variť prudko, inak získa nepríjemne horkú chuť.
Pridajte kardamóm a korenie
Odstavte kanvicu z ohňa a pridajte mletý kardamóm. Podľa chuti môžete pridať aj šafran, škoricu alebo klinčeky. Ešte raz krátko zohrejte, ale už nenechávajte dlho vrieť.
Nechajte kávu odstáť
Po dovarení nechajte nápoj niekoľko minút postáť, aby sa usadila kávová sedlina na dne. V tradičnom arabskom štýle sa káva necedí, preto potrebuje čas na usadenie.
Servírovanie do šálok finján
Kávu opatrne nalievajte do malých šálok tak, aby ste nenabrali sedlinu zo dna. Šálky sa zvyčajne plnia len do jednej tretiny.
Ako sa arabská káva správne podáva
Arabská káva má aj svoje pravidlá etikety:
podáva sa v malých šálkach, často bez uška
hostiteľ nalieva kávu pravou rukou a šálku tiež pravou rukou podáva
hosť drží šálku v pravej ruke a pije pomaly, po malých dúškoch
ak už nechce ďalší nápoj, jemne šálkou zatrase – hostiteľ tak vie, že nemá dolievať
K arabské káve sa často podávajú datle alebo sladkosti, ktoré vyvažujú jemne horké a korenisté tóny nápoja.
Tipy pre dokonalú arabskú kávu
Používajte čerstvo praženú kávu – čím čerstvejšie zrná, tým výraznejšia vôňa.
Zrná meľte bezprostredne pred prípravou na veľmi jemný prášok.
Experimentujte s množstvom kardamómu – niekto má rád výrazne korenistú kávu, iný len jemný náznak.
Nedovoľte káve prudko vrieť – vysoká teplota a dlhé varenie zvýrazňujú horkosť.
Vyskúšajte originálne arabské kanvice a šálky, ktoré z rituálu urobia nezabudnuteľný zážitok.
Prečo vyskúšať prípravu arabskej kávy
Arabská káva prinesie do vašej domácnosti alebo kaviarne niečo výnimočné:
netradičnú chuť s výrazným korenistým aromatom
zaujímavý rituál, ktorý upúta hostí aj zákazníkov
možnosť zaradiť ju ako špeciálnu ponuku – napríklad „Arabská káva s kardamómom“
silný príbeh spojený s históriou a kultúrou arabského sveta
Záver
Príprava arabskej kávy je jednoduchá, no vyžaduje trochu trpezlivosti a rešpekt k tradícii. Stačí kvalitná svetlo pražená káva, kardamóm, voda a vhodná kanvica – a môžete si doma vytvoriť atmosféru ako v arabskej kaviarni.
Ak hľadáte nový spôsob, ako si vychutnať kávu inak než len ako klasické espresso alebo cappuccino, arabská káva je skvelou voľbou – voňavá, jemná a plná histórie.