Káva z Havaja – perla Pacifiku
Havaj je jediný štát USA, kde sa káva pestuje komerčne.
Jeho sopečné podložie, tropické dažde a slnečné počasie vytvárajú ideálne podmienky pre rast kávovníkov.
Najznámejšou oblasťou je Kona na západnom svahu ostrova Hawaii (Big Island), ktorá dala meno jednej z najprestížnejších káv sveta.
Káva Kona – legenda medzi gurmánmi
Kona Coffee je považovaná za jednu z najluxusnejších káv na svete.
Pestuje sa na svahoch sopiek Hualalai a Mauna Loa v nadmorskej výške 600–900 metrov.
Miestne mikroklíma – slnečné rána, popoludňajšie dažde a chladné noci – dáva káve výnimočnú jemnosť.
Charakteristika kávy Kona:
Aróma: medová, oriešková, kvetinová
Chuť: sladká, jemná, s tónmi čokolády, karamelu a vanilky
Kyslosť: stredná
Telo: plné, hladké
Dochuť: dlhá, zamatová, čistá
Káva Kona je známa svojou harmóniou a vyváženosťou – každý dúšok je hladký a elegantný.
Aby mohla niesť názov 100 % Kona, musí pochádzať výhradne z certifikovanej oblasti Kona District. Zmesi označené ako „Kona Blend“ často obsahujú len 10 % pravej kávy Kona.
Káva z Austrálie – tichý poklad južnej pologule
Austrália je síce známa skôr svojou kávičkovou kultúrou a espresso baristami, no v posledných desaťročiach sa stala aj producentom výberovej arabiky.
Kávovníky sa pestujú predovšetkým v severovýchodnej časti Queenslandu a v regióne Northern New South Wales, kde panuje subtropické podnebie a dostatok zrážok.
Hlavné austrálske pestovateľské oblasti:
Atherton Tablelands (Queensland) – najväčší producent, káva s jemnou chuťou a nízkou kyslosťou,
Byron Bay a okolité farmy – malé ekologické plantáže s aromatickou arabikou.
Austrálska káva sa zvyčajne spracúva mokrou metódou (washed) a praží na stredný stupeň, aby vynikla jej čistota, jemná sladkosť a vyváženosť.
Typický chuťový profil austrálskej kávy:
Aróma: čerstvá, jemne oriešková
Chuť: čokoláda, karamel, jemné ovocné tóny
Kyslosť: nízka až stredná
Telo: ľahké, hladké, čisté
Austrálska arabika je ideálna pre tých, ktorí hľadajú jemný, elegantný a harmonický šálok bez trpkosti.
Udržateľné pestovanie a kvalita
Káva z Austrálie aj Havaja sa pestuje v malom meradle, často bez použitia chemických hnojív alebo pesticídov.
Farmári dbajú na ekologické hospodárenie, ručný zber a fair trade prístup.
Vďaka tomu patria tieto kávy medzi najčistejšie a najudržateľnejšie na svete.
Prečo sa oplatí ochutnať
Pochádza z najčistejších prírodných oblastí sveta
Rastie v sopečnej pôde bohatej na minerály
Ručne zbieraná a šetrne spracovaná
Má unikátne chuťové profily – jemná, sladká a vyvážená
Káva z Austrálie a Havaja je vzácna, prémiová a autentická – určená pre skutočných znalcov.
Zhrnutie
Havajská Kona a austrálska arabika patria medzi najzaujímavejšie kávy sveta.
Spája ich čisté prostredie, precízna ručná práca a nezameniteľná chuť.
Každý dúšok týchto káv je ako dotyk raja – jemný, harmonický a neopakovateľný.
Na PredajKavy.sk nájdete čerstvo pražené kávy z Havaja a Austrálie – výberové arabiky s delikátnou chuťou, ktoré vás prenesú do tropického raja.