Predaj kávy široká nabídka kávy z celého světa

Pestovanie kávy v Južnej a Strednej Amerike – pôvod, klíma a chuť

Ideálne podmienky pre pestovanie kávy

Kávovníky sa v Latinskej Amerike pestujú najmä v horskom prostredí s nadmorskou výškou od 1000 do 2000 metrov nad morom.
Tieto oblasti majú teplé dni, chladné noci, vlhké tropické podnebie a bohatú sopečnú pôdu, čo vytvára ideálne podmienky pre pestovanie arabiky – najkvalitnejšieho druhu kávy.

Vďaka týmto faktorom má latinskoamerická káva jemné telo, čistú chuť a komplexné arómy, ktoré tvoria základ mnohých espresso zmesí aj výberových jednodruhových káv.

Južná Amerika – najväčší producent arabiky

Brazília – kávová veľmoc

Brazília je najväčším producentom kávy na svete, pokrývajúcim približne tretinu celkovej svetovej produkcie.
Káva sa pestuje v regiónoch Minas Gerais, São Paulo, Espírito Santo a Bahia.
Typická brazílska káva má jemnú chuť s tónmi orechov, čokolády a karamelu, nízku kyslosť a plné telo – preto je ideálna pre espresso.

Profil brazílskej kávy:

Druh: prevažne arabika

Chuť: sladká, orechová, čokoládová

Telo: plné

Kyslosť: nízka

Kolumbia – symbol kvality

Kolumbijská káva patrí medzi najuznávanejšie na svete.
Pestuje sa v oblastiach Antioquia, Huila, Tolima a Nariño, ktoré ležia na úpätí Ánd.
Kolumbijská arabika sa vyznačuje vyváženou, jemnou chuťou s ovocnými a karamelovými tónmi a strednou kyslosťou.
Každé zrno sa zbiera ručne, čo zaručuje vysokú kvalitu úrody.

Profil kolumbijskej kávy:

Druh: arabika

Chuť: ovocná, karamelová, oriešková

Telo: stredné až plné

Kyslosť: stredná

Peru – výberová káva z Ánd

Káva z Peru pochádza najmä z regiónov Cajamarca, Cusco a Chanchamayo.
Tamojšie farmy sa často zameriavajú na organické pestovanie a fair trade produkciu.
Peruánska káva má jemnú, harmonickú chuť s tónmi kakaa, karamelu a sušeného ovocia.

Profil peruánskej kávy:

Druh: arabika

Chuť: jemná, čokoládová, ovocná

Telo: ľahšie až stredné

Kyslosť: stredná

Stredná Amerika – kolíska výberovej kávy

Guatemala – krajina sopiek a komplexných chutí

Guatemalská káva je považovaná za jednu z najlepších na svete.
Pestuje sa v oblastiach Antigua, Huehuetenango a Cobán, ktoré vďaka mikroklímam a sopečnej pôde dávajú káve bohaté telo a výraznú arómu.
Guatemalská arabika má chuť čokolády, citrusov, korenia a kvetov.

Profil guatemalskej kávy:

Druh: arabika

Chuť: komplexná, čokoládovo-korenistá

Telo: plné

Kyslosť: stredná až vyššia

Kostarika – precíznosť a kvalita

Kostarická káva je známa dôrazom na kvalitu a spracovanie.
Pestuje sa výhradne arabika, predovšetkým v regiónoch Tarrazu, Central Valley a Tres Ríos.
Má čistú, vyváženú chuť s citrusovým nádychom a príjemnou kyslosťou.

Profil kostarickej kávy:

Druh: arabika

Chuť: citrusová, sladká, čistá

Telo: stredné

Kyslosť: výraznejšia, svieža

Nikaragua a Honduras – nové hviezdy kávového sveta

Tieto krajiny patria medzi rýchlo rastúce producenty výberovej kávy (specialty coffee).
Ich kávy sú plné, jemné a sladké, často s tónmi kvetov, karamelu a tropického ovocia.

Klíma, nadmorská výška a pôda – základ chuti

Latinskoamerické kávy sa pestujú v sopečných oblastiach, kde má pôda vysoký obsah minerálov.
Kombinácia vlhkosti, tepla a vysokej nadmorskej výšky zabezpečuje pomalé dozrievanie kávových plodov, čo dáva zrnám bohaté arómy a vyváženú chuť.

Zhrnutie

Južná a Stredná Amerika sú skutočným srdcom svetovej produkcie kávy.
Od brazílskych plantáží po guatemalské hory – každá krajina ponúka iný charakter, arómu a príbeh.
Všetky však spája vášeň, tradícia a neustála snaha o dokonalosť.

Na PredajKavy.sk nájdete kávy z celého amerického kontinentu – od jemnej kolumbijskej arabiky až po čokoládovo-plnú brazílsku zmes, pražené čerstvo a pripravené na odoslanie.