Káva z kolísky juhoamerickej kvality
Káva sa v Brazílii začala pestovať už začiatkom 18. storočia a dnes je pre krajinu symbolom aj dôležitou súčasťou hospodárstva.
Brazília sa podieľa až 30–35 % na svetovej produkcii kávy, čo z nej robí najväčšieho exportéra na svete.
Najvýznamnejšie pestovateľské oblasti sú:
Minas Gerais – najväčší región, známy výberovou arabikou s čokoládovou chuťou,
São Paulo – domov klasického Santosu,
Espírito Santo – oblasť známa pestovaním robusty aj arabiky,
Bahia a Paraná – moderné farmy s vysokou kvalitou produkcie.
Charakteristika brazílskej kávy
Brazílska káva je známa svojou jemnosťou, sladkosťou a čokoládovými tónmi.
Na rozdiel od afrických alebo stredoamerických káv má nižšiu kyslosť a plnšie telo, čo z nej robí ideálnu voľbu pre milovníkov vyváženej chuti.
Typický chuťový profil:
Aróma: oriešková, kakaová, jemne karamelová
Chuť: čokoláda, lieskový oriešok, karamel
Kyslosť: nízka až stredná
Telo: plné, hladké, zamatové
Vďaka týmto vlastnostiam sa brazílska káva často využíva ako základ espresso zmesí aj mliečnych nápojov, pretože vytvára harmonickú a sladkú chuť bez trpkosti.
Spracovanie brazílskej kávy
Brazília je priekopníkom v používaní suchej (natural) a polopremývanej (semi-washed) metódy spracovania.
Tieto procesy dodávajú káve bohatšie telo, sladkosť a plnú chuť.
Zrna sa sušia na slnku, často na veľkých betónových plochách, čo umožňuje rovnomerné odparovanie vody a zachovanie prírodných cukrov.
Odrôdy a typy brazílskej kávy
Brazília je domovom mnohých známych odrôd kávy, ako napríklad:
Bourbon – sladká, jemná a aromatická arabika,
Catuai – obľúbená odroda s vyváženou chuťou,
Mundo Novo – plná a robustná arabika ideálna pre espresso,
Typica – klasická odroda s elegantným profilom,
Santos – synonymum kvalitnej brazílskej kávy s hladkým, sladkým telom.
Prečo je brazílska káva taká obľúbená
Vyvážená chuť – ideálny pomer sladkosti a kyslosti.
Univerzálne využitie – vhodná pre espresso aj filtrovanú prípravu.
Stabilná kvalita vďaka modernej technológii a tradícii.
Dostupnosť – Brazília ponúka veľké množstvo výberovej kávy za priaznivé ceny.
Nízka kyslosť – vhodná aj pre citlivejšie žalúdky.
Zdravotné prínosy brazílskej kávy
Brazílska arabika je bohatá na antioxidanty a prírodné stimulanty.
Môže pomáhať:
zlepšovať koncentráciu,
podporovať metabolizmus,
pôsobiť preventívne proti srdcovým ochoreniam,
prispievať k lepšej nálade a energii počas dňa.
Ako si vychutnať brazílsku kávu
Brazílska káva je ideálna pre:
espresso – jemné, sladké, vyvážené,
cappuccino a latte – vďaka čokoládovým tónom sa výborne spája s mliekom,
filtrovanú kávu – zvýrazní orieškové a karamelové chute.
Vyskúšajte napríklad Orfeo Coffee Brazil Santos 100% Arabica – praženú s rešpektom k brazílskej tradícii, s jemným telom a dlhou čokoládovou dochuťou.
Zhrnutie
Brazílska káva je dokonalým spojením sladkosti, jemnosti a tradície.
Jej prirodzený chuťový profil, nízka kyslosť a univerzálnosť z nej robia ideálnu voľbu pre každodenné potešenie.
Každé zrnko nesie príbeh slnka, pôdy a vášne miliónov pestovateľov, ktorí vytvárajú srdce kávového sveta.
Na PredajKavy.sk nájdete široký výber brazílskych káv značiek Orfeo Coffee, Lavazza, Pellini, Segafredo, Illy, Bristot či Varesina – čerstvo pražené, výberové a pripravené na odoslanie.