Espresso – základ všetkých káv
Espresso je srdcom väčšiny kávových nápojov.
Pripravuje sa pretlačením horúcej vody (90–95 °C) pod tlakom približne 9 barov cez jemne pomletú kávu.
Výsledkom je 25–30 ml silného a aromatického nápoja s hustou penou – cremou – na povrchu.
Espresso má intenzívnu chuť a plné telo. Je základom pre cappuccino, latte, americano a mnohé ďalšie druhy kávy.
Ristretto – krátke espresso
Ristretto je kratšia verzia espressa, pri ktorej sa používa rovnaké množstvo kávy, ale len polovica vody.
Výsledkom je malý, 15–20 ml nápoj s výraznou, silnou chuťou a minimálnou horkosťou.
Ristretto je ideálne pre tých, ktorí milujú intenzívnu, koncentrovanú kávu.
Lungo – predĺžené espresso
Lungo (v preklade „dlhé“) je naopak predĺžené espresso.
Pripravuje sa s dvojnásobným množstvom vody (asi 50–60 ml), vďaka čomu má jemnejšiu chuť a nižšiu intenzitu.
Je obľúbené u tých, ktorí si chcú kávu dlhšie vychutnávať.
Americano – espresso s vodou
Caffè Americano vzniká zriedením espressa horúcou vodou.
Má podobnú silu ako filtrovaná káva, ale zachováva typický charakter espressa.
Bežný pomer je 1 diel espressa a 2–3 diely vody.
Ideálna voľba pre tých, ktorí preferujú väčší šálok a jemnejšiu chuť.
Cappuccino – káva s mliečnou penou
Cappuccino je obľúbený taliansky nápoj pozostávajúci z 1 dielu espressa, 1 dielu horúceho mlieka a 1 dielu mliečnej peny.
Pena má byť hustá, krémová a hladká.
Tradičný objem cappuccina je 150–180 ml.
Skvelá voľba k raňajkám alebo popoludňajšej prestávke.
Caffè Latte – jemná káva s mliekom
Caffè Latte je káva pre milovníkov jemnej a krémovej chuti.
Pripravuje sa z jedného alebo dvoch espress, ktoré sa zalejú veľkým množstvom horúceho mlieka (asi 250 ml) s tenkou vrstvou peny.
Podáva sa vo vysokej pohári a je ideálna pre tých, ktorí si radi vychutnávajú kávu dlhšie.
Flat White – silnejší brat cappuccina
Flat White pochádza z Austrálie a Nového Zélandu.
Pripravuje sa z dvojitého ristretta a jemne napeneného mlieka.
Na rozdiel od cappuccina má menej peny a intenzívnejšiu chuť kávy.
Objem býva 150–180 ml.
Flat White je obľúbený medzi tými, ktorí majú radi silnú kávu s jemnou mliečnou textúrou.
Macchiato – espresso s kvapkou mlieka
Espresso macchiato znamená doslova „označené espresso“ – teda espresso s malým množstvom mliečnej peny na vrchu.
Zachováva si výraznú chuť kávy, ale mlieko jej dodáva jemnosť a krémovosť.
Existuje aj latte macchiato, čo znamená „označené mlieko“ – teda mlieko s pridaným espressom.
Mocha – čokoládová lahôdka
Caffè Mocha spája chute kávy, čokolády a mlieka.
Základom je espresso, ku ktorému sa pridáva horúca čokoláda alebo kakaový sirup a mliečna pena.
Výsledkom je sladší, jemný a dezertný kávový nápoj.
Ďalšie obľúbené druhy
Cortado – espresso s malým množstvom teplého mlieka v pomere 1:1.
Affogato – espresso naliate na kopček vanilkovej zmrzliny.
Iced Coffee – studená káva s ľadom, niekedy aj s mliekom.
Frappé – instantná káva rozmiešaná s ľadom a mliekom, obľúbená v Grécku.
Záver – svet plný chutí a vôní
Každý druh kávy má svoj pôvod, príbeh a charakter.
Či už preferujete silné espresso, jemné cappuccino alebo krémové latte, jedno majú všetky spoločné – kvalitné zrná a čerstvé mletie.
Objavte svoju obľúbenú kávu v ponuke PredajKavy.sk – čerstvo pražené kávy z celého sveta, skladom a ihneď k odoslaniu.