Pestovanie a zber kávových plodov
Kávovník (Coffea) sa pestuje v tzv. kávovom páse – medzi obratníkom Raka a Kozorožca.
Medzi najväčších producentov patria Brazília, Kolumbia, Vietnam, Etiópia a Indonézia.
Rastlina začína rodiť po 3–5 rokoch a jej plody – tzv. kávové čerešne – dozrievajú niekoľko mesiacov.
Zrelé čerešne majú červenú až fialovú farbu a zbierajú sa buď ručne, alebo mechanicky.
Ručný zber je náročnejší, ale zaručuje vyššiu kvalitu, pretože zberači vyberajú len dokonale zrelé plody.
Spracovanie kávy – suchá a mokrá metóda
Po zbere nasleduje oddelenie dužiny od semien, teda kávových zŕn.
Existujú dve hlavné metódy:
Suchá metóda (natural) – celé čerešne sa sušia na slnku 2–3 týždne, kým dužina prirodzene zoschne.
Výsledná káva má plnšie telo, nižšiu kyslosť a sladkasté ovocné tóny.
Mokrá metóda (washed) – čerešne sa rozdrvia, dužina sa odstráni a zrná sa fermentujú vo vode.
Potom sa sušia a čistia. Takto spracovaná káva je jemnejšia, čistejšia a má vyššiu aciditu.
Existuje aj honey metóda, ktorá kombinuje obidva prístupy – časť dužiny zostáva na zrne, čo prináša sladkú, medovú chuť.
Sušenie a triedenie kávových zŕn
Po spracovaní sa kávové zrná sušia, kým nedosiahnu optimálnu vlhkosť (11–12 %).
Sušenie prebieha na betónových plochách, sušiacich stoloch alebo v sušiarňach.
Následne sa káva triedi podľa veľkosti, farby a kvality. Vadné zrná sa odstránia ručne alebo optickými senzormi.
Len tie najkvalitnejšie zrná sa dostanú do pražiarní, kde začína ďalšia magická fáza.
Praženie kávy – srdce jej chuti a arómy
Praženie je kľúčovým krokom, ktorý mení zelené zrná na voňavé hnedé poklady.
Pri teplote 180–240 °C prebieha chemická reakcia známa ako Maillardova reakcia, počas ktorej vzniká viac ako 800 aromatických zlúčenín.
Rozlišujeme tri základné stupne praženia:
Svetlé praženie (light roast) – zachováva ovocnosť a vyššiu kyslosť, ideálne pre filtrovanú kávu.
Stredné praženie (medium roast) – vyvážená chuť, ideálne pre espresso.
Tmavé praženie (dark roast) – silná, horká a čokoládová chuť, vhodná pre klasické talianske espresso.
Každá pražiareň má svoj špecifický profil, ktorý vytvára jedinečnú arómu a charakter.
Mletie a balenie kávy
Po upražení sa káva ochladí a môže sa baliť ako zrnková káva, alebo sa ďalej melie podľa požadovanej hrubosti:
jemné mletie – pre espresso,
stredné mletie – pre moka kanvičku,
hrubé mletie – pre french press alebo prekvapkávač.
Mletá káva si udrží arómu len krátko, preto sa odporúča mletie tesne pred prípravou.
Zrnková káva sa balí do vákuových alebo ventilových obalov, ktoré chránia čerstvosť a vôňu.
Od zrna po šálku – umenie a vášeň
Výroba kávy je kombináciou prírody, remesla a vedy.
Od pestovania a zberu až po praženie a mletie – každý krok má vplyv na výslednú chuť.
Za každým dúškom kávy stojí dlhá cesta, ktorá začína na slnečnej plantáži a končí v šálke voňavej radosti.
Kde kúpiť čerstvo praženú kávu
Na PredajKavy.sk alebo ProdejKavy.cz nájdete čerstvo praženú kávu z celého sveta – od Etiópie po Brazíliu.
Arabika, Robusta aj prémiové zmesi od značiek ako Lavazza, Illy, Orfeo Coffee, Varesina, Tre Forze!, Pellini či Kimbo – všetko skladom a ihneď k odoslaniu.