Predaj kávy široká nabídka kávy z celého světa

Druhy kávy – ako sa líši Arabika, Robusta a ďalšie druhy kávových zŕn

Kávovník – rastlina, z ktorej všetko začína

Káva pochádza z plodov rastliny Coffea, ktorá patrí do čeľade marenovitých.
Existuje viac ako 60 druhov kávovníkov, no pre svetovú produkciu sú najdôležitejšie štyri:
Arabika (Coffea arabica), Robusta (Coffea canephora), Liberica (Coffea liberica) a Excelsa (Coffea excelsa).

Každý druh má svoje typické vlastnosti, arómu a chuť, ktoré ovplyvňuje odroda, nadmorská výška, pôda aj spôsob praženia.

Arabika – kráľovná kávy

Arabika (Coffea arabica) je najrozšírenejší druh kávy na svete – tvorí viac než 70 % celosvetovej produkcie.
Pestuje sa vo vyšších nadmorských výškach (1 000 – 2 000 m n. m.), kde zrná dozrievajú pomaly a rozvíjajú bohatšiu chuť aj arómu.

Charakteristika Arabiky:

jemná, harmonická a aromatická chuť,

nižší obsah kofeínu (1 – 1,5 %),

aróma s tónmi ovocia, orieškov či čokolády,

prirodzene vyššia kyslosť (acidita).

Najznámejšie odrody: Typica, Bourbon, Caturra, Geisha, Blue Mountain, Catuai.
Hlavné oblasti pestovania: Etiópia, Kolumbia, Brazília, Guatemala, Kostarika, Jamajka.

Robusta – sila a intenzita

Robusta (Coffea canephora) sa pestuje v nižších a teplejších oblastiach tropického pásma.
Má vyššie výnosy než Arabika a obsahuje viac kofeínu (2 – 2,5 %), čo jej dodáva výraznú, energickú chuť.

Charakteristika Robusty:

silná, horká a zemitá chuť,

vyšší obsah kofeínu,

hutné telo a hustá pena (crema),

nižšia kyslosť.

Robusta sa často používa v espresso zmesiach, pretože dodáva káve silu, plnosť a intenzívnu chuť.
Najväčšími producentmi sú Vietnam, India, Indonézia, Uganda a Brazília.

Liberica – vzácna a aromatická

Liberica (Coffea liberica) tvorí iba asi 2 % svetovej produkcie kávy.
Pochádza z Libérie v západnej Afrike a dnes sa pestuje hlavne v Malajzii a na Filipínach.

Charakteristika Libericy:

veľké, nepravidelné zrná,

výrazná kvetinová vôňa,

chuť s nádychom ovocia a dreva,

nižší obsah kofeínu (1 – 1,2 %).

Liberica sa používa najmä v špeciálnych kávových zmesiach a gurmánskych kávach.

Excelsa – exotická a výrazná

Excelsa (Coffea excelsa) je príbuzná Liberice, no líši sa chuťou aj vôňou.
Pestuje sa hlavne v juhovýchodnej Ázii a tvorí len malú časť svetovej produkcie.

Charakteristika Excelsy:

svieža, ovocná chuť s výraznou kyslosťou,

nižší obsah kofeínu,

používa sa na oživenie prémiových kávových blendov.

Porovnanie hlavných druhov kávy

Druh kávyObsah kofeínuChuťový profilTypické použitie

Arabika1 – 1,5 %jemná, aromatická, ovocnáespresso, filtrovaná káva, cappuccino

Robusta2 – 2,5 %silná, horká, zemitáespresso zmesi, moka kanvička, automat

Liberica1 – 1,2 %kvetinová, ovocná, drevitášpeciálne zmesi, gurmánske kávy

Excelsa1 – 1,3 %kyslá, exotická, sviežadoplnok do prémiových blendov

Ako si vybrať správny druh kávy

Ak máte radi jemnú, harmonickú a aromatickú kávu, siahnite po Arabike.

Ak preferujete silnú, horkú a intenzívnu chuť, vyberte si Robustu alebo zmes Arabiky a Robusty.

Ak chcete ochutnať niečo výnimočné, skúste Libericu alebo Excelsu – netradičné druhy s exotickým charakterom.

Kde kúpiť kvalitnú kávu

Na PredajKavy.sk nájdete široký výber čerstvo pražených káv – Arabika, Robusta aj prémiové zmesi.
V ponuke značky ako Lavazza, Illy, Varesina, Orfeo Coffee, Tre Forze!, Pellini či Kimbo – všetko skladom a ihneď k odoslaniu.