Kávovník – rastlina, z ktorej všetko začína
Káva pochádza z plodov rastliny Coffea, ktorá patrí do čeľade marenovitých.
Existuje viac ako 60 druhov kávovníkov, no pre svetovú produkciu sú najdôležitejšie štyri:
Arabika (Coffea arabica), Robusta (Coffea canephora), Liberica (Coffea liberica) a Excelsa (Coffea excelsa).
Každý druh má svoje typické vlastnosti, arómu a chuť, ktoré ovplyvňuje odroda, nadmorská výška, pôda aj spôsob praženia.
Arabika – kráľovná kávy
Arabika (Coffea arabica) je najrozšírenejší druh kávy na svete – tvorí viac než 70 % celosvetovej produkcie.
Pestuje sa vo vyšších nadmorských výškach (1 000 – 2 000 m n. m.), kde zrná dozrievajú pomaly a rozvíjajú bohatšiu chuť aj arómu.
Charakteristika Arabiky:
jemná, harmonická a aromatická chuť,
nižší obsah kofeínu (1 – 1,5 %),
aróma s tónmi ovocia, orieškov či čokolády,
prirodzene vyššia kyslosť (acidita).
Najznámejšie odrody: Typica, Bourbon, Caturra, Geisha, Blue Mountain, Catuai.
Hlavné oblasti pestovania: Etiópia, Kolumbia, Brazília, Guatemala, Kostarika, Jamajka.
Robusta – sila a intenzita
Robusta (Coffea canephora) sa pestuje v nižších a teplejších oblastiach tropického pásma.
Má vyššie výnosy než Arabika a obsahuje viac kofeínu (2 – 2,5 %), čo jej dodáva výraznú, energickú chuť.
Charakteristika Robusty:
silná, horká a zemitá chuť,
vyšší obsah kofeínu,
hutné telo a hustá pena (crema),
nižšia kyslosť.
Robusta sa často používa v espresso zmesiach, pretože dodáva káve silu, plnosť a intenzívnu chuť.
Najväčšími producentmi sú Vietnam, India, Indonézia, Uganda a Brazília.
Liberica – vzácna a aromatická
Liberica (Coffea liberica) tvorí iba asi 2 % svetovej produkcie kávy.
Pochádza z Libérie v západnej Afrike a dnes sa pestuje hlavne v Malajzii a na Filipínach.
Charakteristika Libericy:
veľké, nepravidelné zrná,
výrazná kvetinová vôňa,
chuť s nádychom ovocia a dreva,
nižší obsah kofeínu (1 – 1,2 %).
Liberica sa používa najmä v špeciálnych kávových zmesiach a gurmánskych kávach.
Excelsa – exotická a výrazná
Excelsa (Coffea excelsa) je príbuzná Liberice, no líši sa chuťou aj vôňou.
Pestuje sa hlavne v juhovýchodnej Ázii a tvorí len malú časť svetovej produkcie.
Charakteristika Excelsy:
svieža, ovocná chuť s výraznou kyslosťou,
nižší obsah kofeínu,
používa sa na oživenie prémiových kávových blendov.
Porovnanie hlavných druhov kávy
Druh kávyObsah kofeínuChuťový profilTypické použitie
Arabika1 – 1,5 %jemná, aromatická, ovocnáespresso, filtrovaná káva, cappuccino
Robusta2 – 2,5 %silná, horká, zemitáespresso zmesi, moka kanvička, automat
Liberica1 – 1,2 %kvetinová, ovocná, drevitášpeciálne zmesi, gurmánske kávy
Excelsa1 – 1,3 %kyslá, exotická, sviežadoplnok do prémiových blendov
Ako si vybrať správny druh kávy
Ak máte radi jemnú, harmonickú a aromatickú kávu, siahnite po Arabike.
Ak preferujete silnú, horkú a intenzívnu chuť, vyberte si Robustu alebo zmes Arabiky a Robusty.
Ak chcete ochutnať niečo výnimočné, skúste Libericu alebo Excelsu – netradičné druhy s exotickým charakterom.
Kde kúpiť kvalitnú kávu
Na PredajKavy.sk nájdete široký výber čerstvo pražených káv – Arabika, Robusta aj prémiové zmesi.
V ponuke značky ako Lavazza, Illy, Varesina, Orfeo Coffee, Tre Forze!, Pellini či Kimbo – všetko skladom a ihneď k odoslaniu.