Rozdeľuje sa na tri hlavné regióny:
Latinská Amerika
Afrika
Ázia a Tichomorie
Každý región prináša iný chuťový profil, vôňu aj arómu – od sladkých čokoládových tónov až po svieže ovocné chute.
Brazília – najväčší producent kávy na svete
Brazília je najväčší pestovateľ kávy na svete – produkuje približne tretinu celosvetovej produkcie.
Kávové plantáže sa rozprestierajú v oblastiach Minas Gerais, São Paulo, Espírito Santo a Bahia.
Typická brazílska káva je:
jemná a harmonická,
s čokoládovo-orieškovou chuťou,
s nízkou kyslosťou – ideálna pre espresso zmesi.
Long-tail kľúčové slová: brazílska káva, káva z Brazílie, čokoládová káva, káva pre espresso.
Kolumbia – krajina dokonalej rovnováhy
Kolumbijská káva patrí medzi najlepšie hodnotené na svete.
Vďaka sopečnej pôde, vysokým nadmorským výškam a ideálnemu podnebiu má vyváženú chuť s jemnou kyslosťou a sladkými ovocnými tónmi.
Hlavné oblasti pestovania:
Huila, Antioquia, Caldas
Kolumbijská káva sa vyznačuje sametovou textúrou a vyváženou arómou.
Long-tail kľúčové slová: kolumbijská arabika, káva z Huila, prémiová káva z Kolumbie, ovocná káva.
Etiópia – kolíska kávy
Etiópia je považovaná za rodisko kávy. Práve tu sa zrodil prvý kávovník aj tradícia pitia kávy.
Najznámejšie oblasti pestovania sú Sidamo, Yirgacheffe a Harrar, kde sa káva pestuje vo vysokých nadmorských výškach.
Typická etiópska káva:
má intenzívnu arómu, kvetinové a citrusové tóny,
často pochádza z malých fariem, pestuje sa ekologicky a ručne sa zbiera.
Long-tail kľúčové slová: etiópska káva, káva Yirgacheffe, africká káva, káva s kvetinovou chuťou.
Keňa – káva s výrazným charakterom
Keňská káva je považovaná za jednu z najkomplexnejších na svete.
Má plnú chuť, výraznú kyslosť a ovocný profil s tónmi čiernych ríbezlí či bobuľového ovocia.
Káva sa pestuje v nadmorských výškach 1 500–2 000 m, čo jej dodáva sviežosť a intenzitu.
Zrná označené AA patria medzi najkvalitnejšie.
Long-tail kľúčové slová: keňská káva AA, africká káva, káva s kyslosťou, káva s bobuľovou chuťou.
Indonézia – zem ťažkých a zemitých tónov
Kávy z Indonézie (Sumatra, Java, Sulawesi) sú známe svojou hutnou, zemitou a korenistou chuťou, často s tónmi tmavej čokolády a tabaku.
Používa sa tu špecifická metóda spracovania – wet-hulling (polomokré spracovanie) – ktorá dodáva káve charakteristickú plnosť a nízku aciditu.
Long-tail kľúčové slová: indonézska káva Sumatra Mandheling, zemitá káva, káva s nízkou kyslosťou, čokoládová káva.
Kostarika – jemná elegancia Strednej Ameriky
Kostarická káva sa pestuje prevažne na malých rodinných farmách v oblastiach Tarrazú, Heredia a Alajuela.
Pestovatelia kladú dôraz na kvalitu, udržateľnosť a čistotu chuti.
Káva má jemnú citrusovo-sladkú chuť, stredné telo a sviežu arómu.
kostarická arabika, káva z Kostariky, káva s citrusovou chuťou.
Zhrnutie: každý región má svoj príbeh
RegiónTypická chuťPríklady oblastí
Brazíliačokoládová, orieškováMinas Gerais, São Paulo
Kolumbiaovocná, sladká, jemnáHuila, Caldas
Etiópiakvetinová, citrusováSidamo, Yirgacheffe
Keňasvieža, bobuľová, kysláNyeri, Kirinyaga
Indonéziazemitá, čokoládováSumatra, Java
Kostarikacitrusová, sladkáTarrazú, Heredia
Každý región ponúka iný zážitok – od čokoládovej brazílskej kávy po ovocné tóny afrických zŕn.
V tom spočíva skutočné kúzlo kávy – rozmanitosť chutí, ktoré spája jediné zrnko.
Ochutnajte svet v jednej šálke
Na PredajKavy.sk alebo ProdejKavy.cz nájdete kávu z celého sveta – od Brazílie a Kolumbie až po Etiópiu a Indonéziu.
Všetko čerstvo pražené, skladom a ihneď k odoslaniu.
Vyberte si región, ktorý vám najviac chutí – a objavte svet kávy po dúškoch.