Predaj kávy široká nabídka kávy z celého světa

Čo je to káva? Pôvod, druhy a fascinujúci svet kávovníka

Káva – semienko s bohatou históriou

Káva je v skutočnosti semenom plodu kávovníka, ktorý sa podobá malej čerešni. Pod červenou šupkou plodu sa ukrývajú dve zelené zrnká – tie, ktoré po pražení poznáme ako kávové zrná. Rastlina Coffea patrí do čeľade marenovitých a má lesklé, tmavozelené listy, biele kvety a červené plody.

Kávovníky kvitnú len niekoľko dní v roku, ale zato viackrát. Kvety voňajú ako zmes jazmínu a ruže – ich aróma je opojná a nezameniteľná.

Pôvod kávy – od Etiópie po celý svet

Pôvod kávy siaha do Etiópie, odkiaľ sa rozšírila cez Jemen, Arábiu a Turecko až do Talianska a ďalej do celého sveta. Prvé legendy hovoria o pastierovi menom Kaldi, ktorý si všimol, že jeho kozy sú po zjedení červených plodov neobyčajne čulé – a tak objavil účinky kofeínu.

Dnes sa káva pestuje v pásme nazývanom „Coffee Belt“ – medzi obratníkmi Raka a Kozorožca. Medzi najväčších producentov patria Brazília, Kolumbia, Vietnam, Keňa a Etiópia.

Druhy kávovníka – Arabika a Robusta

Z viac ako 60 známych druhov kávovníka sú pre svetovú produkciu dôležité najmä dva:

Coffea Arabica (Arabika)

tvorí približne 70 % svetovej produkcie kávy

má jemnejšiu, sladkastú a aromatickú chuť

obsahuje menej kofeínu

pestuje sa vo vyšších nadmorských výškach

Coffea Canephora (Robusta)

má silnejšiu, zemitú chuť a vyšší obsah kofeínu

používa sa v espresso zmesiach pre hustú cremu

je odolnejšia voči chorobám a klíme

Zber a spracovanie kávových čerešní

Zrelé čerešne kávovníka sú červené alebo fialové. Pod tvrdou šupkou sa nachádza dužina a v nej dve semená – kávové zrná.
Ak je v plode len jedno semienko, nazýva sa „perlová káva“ (pearl coffee) a považuje sa za vzácnosť.

Po zbere sa káva spracúva dvoma hlavnými spôsobmi:

Suchou metódou (natural) – káva sa suší so šupkou na slnku, má plnšiu chuť.

Mokrou metódou (washed) – dužina sa odstráni vodou, výsledná chuť je čistejšia a jemnejšia.

Praženie – moment, kedy vzniká vôňa a chuť kávy

Zelené zrná nemajú vôňu ani chuť typickú pre kávu. Tú získavajú až pražením.
Praženie prebieha pri teplote 180–240 °C, kedy sa v zrne rozvíjajú stovky aromatických zlúčenín.
Rôzny stupeň praženia (light, medium, dark) ovplyvňuje farbu, arómu aj chuť – od ovocnej a kvetinovej až po čokoládovú a karamelovú.

Zaujímavosti o káve

Káva je druhý najobchodovanejší produkt na svete po rope.

Každý deň sa vypije viac než 2,25 miliardy šálok kávy.

Najdrahšia káva na svete – Kopi Luwak – sa získava z plodov strávených cibetkami.

Espresso pochádza z Talianska a znamená „pripravené pod tlakom“.

Kde kúpiť kvalitnú kávu

Ak hľadáte skutočne čerstvú a kvalitnú kávu, vyberte si z ponuky PredajKavy.sk alebo ProdejKavy.cz.
V ponuke nájdete známe značky ako Lavazza, Illy, Varesina, Orfeo Coffee, Tre Forze, Pellini či Kimbo – všetko skladom a ihneď k odoslaniu.