Káva – semienko s bohatou históriou
Káva je v skutočnosti semenom plodu kávovníka, ktorý sa podobá malej čerešni. Pod červenou šupkou plodu sa ukrývajú dve zelené zrnká – tie, ktoré po pražení poznáme ako kávové zrná. Rastlina Coffea patrí do čeľade marenovitých a má lesklé, tmavozelené listy, biele kvety a červené plody.
Kávovníky kvitnú len niekoľko dní v roku, ale zato viackrát. Kvety voňajú ako zmes jazmínu a ruže – ich aróma je opojná a nezameniteľná.
Pôvod kávy – od Etiópie po celý svet
Pôvod kávy siaha do Etiópie, odkiaľ sa rozšírila cez Jemen, Arábiu a Turecko až do Talianska a ďalej do celého sveta. Prvé legendy hovoria o pastierovi menom Kaldi, ktorý si všimol, že jeho kozy sú po zjedení červených plodov neobyčajne čulé – a tak objavil účinky kofeínu.
Dnes sa káva pestuje v pásme nazývanom „Coffee Belt“ – medzi obratníkmi Raka a Kozorožca. Medzi najväčších producentov patria Brazília, Kolumbia, Vietnam, Keňa a Etiópia.
Druhy kávovníka – Arabika a Robusta
Z viac ako 60 známych druhov kávovníka sú pre svetovú produkciu dôležité najmä dva:
Coffea Arabica (Arabika)
tvorí približne 70 % svetovej produkcie kávy
má jemnejšiu, sladkastú a aromatickú chuť
obsahuje menej kofeínu
pestuje sa vo vyšších nadmorských výškach
Coffea Canephora (Robusta)
má silnejšiu, zemitú chuť a vyšší obsah kofeínu
používa sa v espresso zmesiach pre hustú cremu
je odolnejšia voči chorobám a klíme
Zber a spracovanie kávových čerešní
Zrelé čerešne kávovníka sú červené alebo fialové. Pod tvrdou šupkou sa nachádza dužina a v nej dve semená – kávové zrná.
Ak je v plode len jedno semienko, nazýva sa „perlová káva“ (pearl coffee) a považuje sa za vzácnosť.
Po zbere sa káva spracúva dvoma hlavnými spôsobmi:
Suchou metódou (natural) – káva sa suší so šupkou na slnku, má plnšiu chuť.
Mokrou metódou (washed) – dužina sa odstráni vodou, výsledná chuť je čistejšia a jemnejšia.
Praženie – moment, kedy vzniká vôňa a chuť kávy
Zelené zrná nemajú vôňu ani chuť typickú pre kávu. Tú získavajú až pražením.
Praženie prebieha pri teplote 180–240 °C, kedy sa v zrne rozvíjajú stovky aromatických zlúčenín.
Rôzny stupeň praženia (light, medium, dark) ovplyvňuje farbu, arómu aj chuť – od ovocnej a kvetinovej až po čokoládovú a karamelovú.
Zaujímavosti o káve
Káva je druhý najobchodovanejší produkt na svete po rope.
Každý deň sa vypije viac než 2,25 miliardy šálok kávy.
Najdrahšia káva na svete – Kopi Luwak – sa získava z plodov strávených cibetkami.
Espresso pochádza z Talianska a znamená „pripravené pod tlakom“.
Kde kúpiť kvalitnú kávu
Ak hľadáte skutočne čerstvú a kvalitnú kávu, vyberte si z ponuky PredajKavy.sk alebo ProdejKavy.cz.
V ponuke nájdete známe značky ako Lavazza, Illy, Varesina, Orfeo Coffee, Tre Forze, Pellini či Kimbo – všetko skladom a ihneď k odoslaniu.