Kávový pás Južnej Ameriky
Káva sa v Južnej Amerike pestuje hlavne v krajinách:
– Brazília
– Kolumbia
– Peru
– Bolívia
– Ekvádor
– Venezuela (dnes menšia produkcia)
Plantáže sa tiahnu po svahoch Ánd aj nižších náhorných plošinách, väčšinou v nadmorskej výške 800 – 2 000 m n. m. Vysoká poloha, sopečné a minerálne bohaté pôdy a relatívne stabilná klíma vytvárajú ideálne prostredie najmä pre arabiku.
Podmienky pre pestovanie juhoamerickej kávy
Nadmorská výška a klíma
Kávovník nemá rád extrémy – potrebuje teplo, ale nie ostré spaľujúce slnko a rozhodne neznesie mráz. V Južnej Amerike mu hrajú do kariet:
– stabilné teploty okolo 18 – 24 °C,
– obdobie dažďov podporujúce rast plodov,
– suchšie obdobie vhodné na zber a sušenie zrna,
– chladnejšie noci vo vyšších polohách, ktoré spomaľujú dozrievanie a zvyšujú sladkosť zrna.
Práve pomalšie dozrievanie je dôvod, prečo je juhoamerická káva často veľmi sladká a vyvážená.
Pôda
Väčšina kávových oblastí leží na sopečných alebo sedimentárnych pôdach bohatých na minerály. Dobrá drenáž bráni premokreniu koreňov a vysoký obsah organickej hmoty dodáva rastlinám živiny potrebné na tvorbu komplexných chutí.
Brazília – kávový gigant
Pestovanie kávy v Brazílii
Brazília produkuje najviac kávy na svete. Nájdeme tu:
– obrovské plantáže v štátoch Minas Gerais, São Paulo, Bahia, Espírito Santo,
– mechanizovaný zber v rovinatých oblastiach,
– pestovanie arabiky aj robusty (conilon).
Kávovníky sa tu pestujú vo veľkom meradle – rady stromov, závlaha, moderná technika. Napriek tomu existujú aj v Brazílii malé farmy, ktoré sa sústredia na výberovú kávu so 100 % arabikou.
Chuť brazílskej kávy
Typická brazílska káva:
– má nízku aciditu,
– je sladká a čokoládovo–oriešková,
– ponúka tóny karamelu, kakaa, mandlí.
Brazília je preto ideálnym základom espresso zmesí – dodáva im sladkosť a plné telo.
Kolumbia – vyváženosť a jemnosť
Podmienky pestovania v Kolumbii
Káva sa tu pestuje na svahoch Ánd, často na malých rodinných farmách:
– nadmorská výška 1 000 – 2 000 m n. m.,
– ručný zber zrelých čerešní,
– premyslené hospodárenie s vodou a pôdou.
Kolumbijskí farmári sú združení vo zväze FNC, ktorý pomáha s výkupom, vzdelávaním aj propagáciou značky „Café de Colombia“.
Chuť kolumbijskej kávy
Kolumbijská arabika je:
– harmonická a vyvážená,
– so strednou, príjemnou kyselinkou,
– s tónmi karamelu, čokolády, orechov a niekedy červeného ovocia.
Vďaka univerzálnosti je ideálna na espresso aj na filtrovanú prípravu.
Peru, Bolívia a Ekvádor – andské poklady
Peru
Peruánska káva pochádza často z vysokých andských oblastí (Cajamarca, Cusco, Puno):
– časté bio pestovanie v tieni stromov,
– malí farmári združení v kooperatívach,
– ručný zber.
Chuťovo býva jemná, čistá, s ľahšou ovocnosťou a sladkosťou pripomínajúcou trstinový cukor alebo mliečnu čokoládu.
Bolívia
Bolívijská káva je skôr raritná, ale veľmi cenená:
– pestuje sa v oblastiach Yungas a Caranavi,
– farmy sú menšie, často ťažko dostupné,
– veľký dôraz na výberovú kvalitu.
V chuti sa objavuje sladké ovocie, kakao, kvetinové tóny a stredná acidita.
Ekvádor
Ekvádor pestuje kávu v horách aj v nížinách:
– v horách prevláda arabika,
– v nížinách pri pobreží a v Amazónii sa pestuje robusta.
Arabiky z Ekvádoru bývajú aromatické, kvetinové, s jemnou kyselinkou a medovou sladkosťou.
Spôsoby pestovania: tieň, biodiverzita a intenzívne plantáže
V Južnej Amerike sa stretávame s dvoma hlavnými prístupmi.
Tieňové pestovanie
– kávovníky rastú pod banánovníkmi, ovocnými stromami či pôvodnými drevinami,
– plody dozrievajú pomalšie, čo zvyšuje kvalitu,
– zachováva sa biodiverzita a chráni sa pôda pred eróziou.
Tento spôsob je typický pre vyššie nadmorské výšky a výberové kávy.
Intenzívne plantáže na plnom slnku
– prinášajú vyššie výnosy,
– majú väčšie nároky na hnojenie a ochranu proti škodcom,
– často využívajú mechanizáciu.
Používajú sa hlavne v Brazílii a nižšie položených oblastiach, kde je prioritou množstvo a stabilná produkcia.
Zber a spracovanie juhoamerickej kávy
Ručný vs. mechanizovaný zber
– V horách (Kolumbia, Peru, Bolívia) prevažuje ručný zber – zberači trhajú iba zrelé červené čerešne, čo zvyšuje kvalitu.
– V rovinatejších regiónoch Brazílie sa používajú zberové stroje, ktoré sú efektívnejšie, no pozbierajú aj časť nezrelých plodov. Pri výberovej káve sa preto stále uprednostňuje ručný zber.
Zpracovanie zrna
V Južnej Amerike nájdeme všetky hlavné metódy:
– washed (mokrá metóda) – typická pre Kolumbiu a stredné Andy; káva je čistá, s výraznejšou, ale príjemnou kyslosťou,
– natural (suchá) – častá v Brazílii; čerešne sa sušia celé, káva je sladká, ovocná a čokoládová,
– honey / pulped natural – kompromisná metóda; časť dužiny zostáva na zrne a dodáva nápoju medovú sladkosť a plnšie telo.
Udržateľná juhoamerická káva
Rastúci záujem o fair trade, bio a „direct trade“ kávu mení aj podobu pestovania:
– farmári dostávajú za kvalitné zrno vyššiu cenu,
– investujú do lepšieho spracovania,
– šetria pôdu a vodu,
– znižujú používanie chemických pesticídov.
Pre zákazníka to znamená možnosť kupovať juhoamerickú kávu, ktorá je nielen chutná, ale aj etická a ekologicky šetrná.
Ako chutí juhoamerická káva v šálke
Zjednodušene môžeme povedať:
– Brazília – sladká, čokoládovo–oriešková, nízka acidita, plné telo, ideálna do espresso zmesí,
– Kolumbia – veľmi vyvážená, karamelová, stredná acidita, univerzálna káva na espresso aj filter,
– Peru – jemnejšia, čistá, s ľahkou ovocnosťou a medovou sladkosťou,
– Bolívia – komplexná, sladké ovocie, kakao, kvety, vhodná pre milovníkov výberovej kávy,
– Ekvádor – aromatická, kvetinová, často s medovými a ovocnými tónmi.
Záver: prečo si vybrať juhoamerickú kávu
Juhoamerická káva a jej pestovanie kombinujú ideálne prírodné podmienky, generácie skúsených farmárov a moderné aj tradičné metódy spracovania.
Či už hľadáte sladkú a jemnú kávu na každý deň, alebo komplexnú výberovú arabiku do filtra, v Južnej Amerike nájdete presne to, čo hľadáte. V každej šálke je kus andských hôr, slnka, sopečnej pôdy a poctivej ručnej práce – dôvod, prečo sa k káve z tohto regiónu zákazníci vždy radi vracajú.