Kopi Luwak – slávna „cibetková“ káva
Asi najznámejšia luxusná káva na svete. Kopi Luwak pochádza z Indonézie a jej výnimočnosť spočíva v skutočne netradičnom spôsobe spracovania:
– zrelé kávové čerešne požiera cibetka (malá šelma),
– v žalúdku dochádza k čiastočnému natráveniu dužiny a enzymatickým zmenám,
– kávové zrná prejdú tráviacim traktom,
– po vylúčení sa ručne zbierajú, dôkladne čistia a pražia.
Výsledná káva má byť jemnejšia, menej kyslá, s čokoládovo–karamelovými tónmi. Kopi Luwak je však aj mimoriadne kontroverzná – kvôli masovému chovu cibiet v klietkach trpia zvieratá stresom a zlými podmienkami.
Ak chcete Kopi Luwak ochutnať, vždy hľadajte certifikovanú kávu z voľného chovu a vyhnite sa podozrivo lacným ponukám.
Black Ivory – káva zo slonieho trusu
Ešte exotickejšie znie thajská káva Black Ivory. Princíp je podobný ako pri Kopi Luwak, ale namiesto cibetiek „spolupracujú“ slony:
– slony dostávajú zrelé kávové čerešne ako súčasť krmiva,
– počas trávenia sa rozkladajú kyseliny a mení sa chuťový profil zŕn,
– po vylúčení sa zrná ručne zbierajú, čistia a pražia.
Výroba je extrémne náročná – veľká časť zŕn sa stratí alebo poškodí, preto sa ročne vyrobí len veľmi obmedzené množstvo. Chuť je často opisovaná ako mimoriadne jemná, čokoládová, s tónmi korenia a veľmi nízkou horkosťou.
Black Ivory patrí medzi úplne najdrahšie kávy na svete, často dostupné len v luxusných hoteloch alebo ako zberateľská rarita.
Jamaica Blue Mountain – modré hory a káva bez horkosti
Jamaica Blue Mountain je legendárna arabika pestovaná vo vysokej nadmorskej výške v pohorí Blue Mountains na Jamajke.
Prečo je taká drahá?
– pestuje sa na obmedzenej ploche v ideálnych podmienkach – vlhké podnebie, časté hmly, bohatá pôda,
– zber prebieha ručne na strmých svahoch,
– kvalitu prísne kontroluje jamajský Coffee Industry Board,
– veľká časť produkcie putuje priamo do Japonska na dlhodobé kontrakty.
Káva je preslávená svojou jemnosťou, nízkou horkosťou a vyváženou chuťou, často s tónmi čokolády, orieškov a kvetov. Typické sú aj drevené sudy, v ktorých býva balená – tie ešte zvýrazňujú jej exkluzívny charakter.
Panama Geisha – hviezda moderného „specialty coffee“
Ďalšou známou „superstar“ medzi drahými kávami je Panama Geisha (Gesha). Pôvodne etiópska odroda našla svoj druhý domov v Paname, kde z nej farmári vytvorili špičkovú výberovú kávu.
Panama Geisha je cenená pre:
– výnimočne komplexnú chuť – tóny jazmínu, bergamotu, citrusov a tropického ovocia,
– pestovanie vo vysokej nadmorskej výške na malých farmách,
– veľmi obmedzené množstvá a ručné spracovanie,
– aukcie, v ktorých sa najlepšie loty predávajú za rekordné ceny.
Na rozdiel od „zvieracích“ káv stojí cena Geishy najmä na odrode, terroire a precíznej práci farmára – ide o absolútnu špičku moderného výberového segmentu.
St. Helena Coffee – Napoleonova ostrovná rarita
Káva St. Helena pochádza z malého ostrova Svätá Helena v Atlantickom oceáne. Ostrov je známy ako miesto Napoleonovho vyhnanstva – a zároveň ako domov vzácnej kávy:
– pestuje sa tu drobnozrnná arabika odrody Green Tipped Bourbon,
– produkcia je veľmi obmedzená,
– pestovanie aj zber prebiehajú takmer výlučne ručne,
– vzdialená poloha ostrova zvyšuje náklady na dopravu a tým aj cenu.
Chuť je opisovaná ako čistá, jemne ovocná, vyvážená, s príjemnou sladkosťou v doznievaní.
Ďalšie exkluzívne a drahé kávy
Okrem vyššie spomenutých patria medzi najdrahšie kávy sveta aj:
– Hacienda La Esmeralda (Panama) – známa predovšetkým špičkovými lotmi odrody Geisha,
– vybrané mikroloty z Kene, Etiópie či Kostariky, víťazi súťaží typu Cup of Excellence,
– limitované edície z experimentálnych spracovaní (anaeróbna fermentácia, honey process a pod.).
Pri týchto kávach sa cena odvíja od výnimočnej kvality, malého množstva a prestíže súťaží, nie od exotického marketingu.
Prečo sú niektoré kávy tak drahé?
Na výslednú cenu šálky má vplyv viacero faktorov:
Vzácnosť a obmedzený objem produkcie
– malé farmy, špecifické odrody, limitované zbery.
Náročný spôsob spracovania
– ručný, selektívny zber len zrelých čerešní, experimentálne fermentácie, spracovanie cez tráviaci trakt zvierat (Kopi Luwak, Black Ivory).
Povesť a príbeh
– úspechy v súťažiach, aukcie, marketing, historický kontext (Jamajka, Svätá Helena).
Logistika a certifikácie
– vzdialené lokality, prísna kontrola kvality, licenčné poplatky, exportné náklady.
Oplatí sa najdrahšie kávy sveta naozaj ochutnať?
Záleží na tom, čo od kávy očakávate.
– Ak ste zvedavý a beriete to ako zážitok, má zmysel kúpiť si malé balenie alebo šálku v kaviarni a porovnať ju s kávou, ktorú pijete bežne.
– Pri kávach typu Panama Geisha, Jamaica Blue Mountain alebo špičkových mikrolotoch naozaj pocítite rozdiel v komplexnosti chuti a čistote profilu.
– Pri „zvieracích“ kávach (Kopi Luwak, Black Ivory) tvorí časť ceny najmä exotika a marketing – chuť nemusí automaticky prevyšovať kvalitnú výberovú arabiku z dobrej pražiarne.
Na každodenné pitie zvyčajne dáva väčší zmysel kupovať kvalitnú, čerstvo praženú kávu z overeného zdroja, než utrácať za extrémne drahé rarity.
Záver: najdrahšie kávy sveta ako zážitok, nie nutnosť
Najdrahšie kávy na svete – od Kopi Luwak a Black Ivory cez Jamaica Blue Mountain až po Panama Geishu – patria skôr do kategórie gurmánskych zážitkov a zberateľských rarít.
Ak ich raz ochutnáte, získate zaujímavé porovnanie. Skutočné tajomstvo skvelej kávy na každý deň však leží inde: v poctivom pôvode, čerstvom pražení, správnom mletí a starostlivej príprave. Aj káva za rozumnú cenu môže chutiť fantasticky, keď sa k nej pristupuje s rešpektom a starostlivosťou.