Čo je mechanické zberanie kávy
Pri mechanickom zbere nenosia zberači koše s čerešňami na ramenách, ale prácu za nich vykonávajú špeciálne stroje. Tie môžu fungovať dvoma hlavnými spôsobmi:
– samojazdné zberacie stroje – jazdia medzi radmi kávovníkov a pomocou vibračných alebo rotačných prvkov striasajú čerešne z konárov
– poloautomatické „trasáče“ – zariadenia, ktoré obsluha priloží ku kávovníku a stroj čerešne sklepe na plachty alebo do žľabov
Cieľom je rýchlosť a úspora práce – namiesto stovák zberačov stačí niekoľko vyškolených operátorov strojov.
Kde sa mechanické zberanie najčastejšie používa
Mechanický zber nie je vhodný pre každú plantáž. Najlepšie funguje tam, kde sú splnené konkrétne podmienky:
– rovinatejší alebo mierne zvlnený terén
– plantáže vysadené v riadkoch s dostatočnými rozostupmi na prejazd stroja
– kávovníky upravené na podobnú výšku a tvar
– krajiny s nedostatkom pracovnej sily alebo vysokými mzdovými nákladmi (napr. veľká časť Brazílie)
Preto sa mechanický zber najviac využíva na veľkých farmách a priemyselných plantážach, kde je hlavným cieľom efektívna sklizeň veľkého objemu kávy.
Výhody mechanického zberania kávy
Rýchlosť a kapacita
Mechanické zberacie stroje dokážu:
– zozbierať desiatky až stovky hektárov v krátkom čase
– pracovať aj v noci, ak to podmienky umožňujú
– skrátiť obdobie zberu z týždňov na dni
To je veľká výhoda najmä v období, keď kávové čerešne dozrievajú naraz a je potrebné ich rýchlo dostať z konárov do spracovania.
Úspora pracovných nákladov
Ručný zber vyžaduje veľké množstvo sezónnych pracovníkov. Mechanizácia:
– znižuje počet potrebných zberačov
– minimalizuje problémy s nedostatkom pracovnej sily
– uľahčuje plánovanie nákladov a logistiky
Na veľkých plantážach môže byť rozdiel v nákladoch oproti ručnému zberu veľmi výrazný.
Stabilita a plánovanie
Stroje umožňujú:
– presnejšie naplánovať začiatok a priebeh zberu
– lepšie sa prispôsobiť počasiu
– nadviazať zber na spracovanie v mlýnoch (umývanie, fermentácia, sušenie)
Celý reťazec od plantáže po export tak môže prebiehať plynulejšie.
Nevýhody a obmedzenia mechanického zberania
Zmes zrelých a nezrelých čerešní
Stroj nedokáže spoľahlivo rozlíšiť:
– úplne zrelé čerešne
– čiastočne zrelé plody
– nezrelé alebo prezreté čerešne
Výsledkom je väčší rozptyl kvality v jednej várke. To sa môže negatívne prejaviť na chuti kávy – menej čistý chuťový profil a nižšie hodnotenie pri cuppingu.
Riziko poškodenia kávovníkov
Nesprávne nastavenie alebo nešetrné používanie stroja môže:
– poškodiť vetvy a listy kávovníkov
– spôsobiť stres rastlín
– znížiť úrodu v nasledujúcich rokoch
Na kvalitne vedených farmách preto mechanizáciu kombinujú s dobrou agrotechnikou a pravidelným tvarovaním kávovníkov.
Vysoké investičné náklady
Nákup zberacích strojov a ich údržba znamenajú:
– vysoké vstupné investície
– potrebu kvalifikovaného servisu
– závislosť od náhradných dielov a technického zázemia
Mechanický zber sa preto zväčša oplatí až od určitej veľkosti plantáže.
Mechanické vs. ručné zberanie – vplyv na kvalitu kávy
Ručný zber (selective picking) umožňuje zberačom vyberať iba zrelé čerešne a k tomu istému kávovníku sa vrátiť viackrát počas sezóny. Je typický najmä pre:
– výberovú arabiku vo vyšších nadmorských výškach
– menšie farmy zamerané na specialty coffee
Výsledkom je vyššia kvalita zŕn, komplexnejšia chuť a lepšie ceny na trhu.
Mechanické zberanie je skôr kompromisom medzi:
– vysokým objemom produkcie
– rýchlosťou
– prijateľnou kvalitou pre štandardné komerčné zmesi
Mnoho veľkých producentov kombinuje oba prístupy – napríklad strojový predzber a následné ručné dotriedenie alebo ručné triedenie zozbieraných zŕn na triediacich stoloch.
Ako mechanické zberanie ovplyvňuje šálku kávy
Pre bežného zákazníka, ktorý si kupuje štandardné espresso alebo filtrované zmesi z veľkých pražiarní, môže byť káva z mechanicky zozbieraných čerešní úplne vyhovujúca – najmä ak:
– prešla dôkladným triedením
– bola správne spracovaná (washed, natural a pod.)
– je rozumne upražená, aby nebola prepražená a spálená
Pri výberových kávach s vyššími nárokmi na čistotu chuti sa však stále preferuje ručný zber, pretože každý percentuálny bod kvality navyše sa prejaví v šálke aj v cene.
Budúcnosť mechanického zberania v kávovom priemysle
Mechanizácia sa bude pravdepodobne ďalej rozvíjať smerom k:
– presnejším strojom, ktoré lepšie reagujú na zrelosť čerešní
– kombinácii mechanického zberu a optického triedenia
– nižšiemu dopadu na rastliny a lepšej ergonómii pre obsluhu
Vo svete, kde rastie dopyt po káve a zároveň je čoraz ťažšie zohnať sezónnych pracovníkov, bude mať mechanické zberanie stále väčšiu úlohu, najmä u veľkých producentov.
Zhrnutie – čo si zapamätať o mechanickom zbere kávy
– mechanické zberanie je rýchly a efektívny spôsob zberu na veľkých plantážach
– najlepšie funguje v rovinatom teréne s dobre vysadenými radmi kávovníkov
– hlavné výhody: úspora práce, rýchlosť, lepšie plánovanie zberu
– hlavné nevýhody: zmes rôzne zrelých čerešní, riziko poškodenia rastlín, vysoké investície
Pre bežné komerčné kávy je mechanické zberanie štandardom. Pre výberovú kávu ostáva vrcholom kvality ručný, selektívny zber – a práve ten je jedným z dôvodov, prečo sú niektoré kávy vzácnejšie a drahšie než ostatné.