Predaj kávy široká nabídka kávy z celého světa

Mechanické zberanie kávy – rýchlosť, efektivita a vplyv na kvalitu zŕn

Čo je mechanické zberanie kávy

Pri mechanickom zbere nenosia zberači koše s čerešňami na ramenách, ale prácu za nich vykonávajú špeciálne stroje. Tie môžu fungovať dvoma hlavnými spôsobmi:

– samojazdné zberacie stroje – jazdia medzi radmi kávovníkov a pomocou vibračných alebo rotačných prvkov striasajú čerešne z konárov
– poloautomatické „trasáče“ – zariadenia, ktoré obsluha priloží ku kávovníku a stroj čerešne sklepe na plachty alebo do žľabov

Cieľom je rýchlosť a úspora práce – namiesto stovák zberačov stačí niekoľko vyškolených operátorov strojov.

Kde sa mechanické zberanie najčastejšie používa

Mechanický zber nie je vhodný pre každú plantáž. Najlepšie funguje tam, kde sú splnené konkrétne podmienky:

– rovinatejší alebo mierne zvlnený terén
– plantáže vysadené v riadkoch s dostatočnými rozostupmi na prejazd stroja
– kávovníky upravené na podobnú výšku a tvar
– krajiny s nedostatkom pracovnej sily alebo vysokými mzdovými nákladmi (napr. veľká časť Brazílie)

Preto sa mechanický zber najviac využíva na veľkých farmách a priemyselných plantážach, kde je hlavným cieľom efektívna sklizeň veľkého objemu kávy.

Výhody mechanického zberania kávy

Rýchlosť a kapacita

Mechanické zberacie stroje dokážu:
– zozbierať desiatky až stovky hektárov v krátkom čase
– pracovať aj v noci, ak to podmienky umožňujú
– skrátiť obdobie zberu z týždňov na dni

To je veľká výhoda najmä v období, keď kávové čerešne dozrievajú naraz a je potrebné ich rýchlo dostať z konárov do spracovania.

Úspora pracovných nákladov

Ručný zber vyžaduje veľké množstvo sezónnych pracovníkov. Mechanizácia:
– znižuje počet potrebných zberačov
– minimalizuje problémy s nedostatkom pracovnej sily
– uľahčuje plánovanie nákladov a logistiky

Na veľkých plantážach môže byť rozdiel v nákladoch oproti ručnému zberu veľmi výrazný.

Stabilita a plánovanie

Stroje umožňujú:
– presnejšie naplánovať začiatok a priebeh zberu
– lepšie sa prispôsobiť počasiu
– nadviazať zber na spracovanie v mlýnoch (umývanie, fermentácia, sušenie)

Celý reťazec od plantáže po export tak môže prebiehať plynulejšie.

Nevýhody a obmedzenia mechanického zberania

Zmes zrelých a nezrelých čerešní

Stroj nedokáže spoľahlivo rozlíšiť:
– úplne zrelé čerešne
– čiastočne zrelé plody
– nezrelé alebo prezreté čerešne

Výsledkom je väčší rozptyl kvality v jednej várke. To sa môže negatívne prejaviť na chuti kávy – menej čistý chuťový profil a nižšie hodnotenie pri cuppingu.

Riziko poškodenia kávovníkov

Nesprávne nastavenie alebo nešetrné používanie stroja môže:
– poškodiť vetvy a listy kávovníkov
– spôsobiť stres rastlín
– znížiť úrodu v nasledujúcich rokoch

Na kvalitne vedených farmách preto mechanizáciu kombinujú s dobrou agrotechnikou a pravidelným tvarovaním kávovníkov.

Vysoké investičné náklady

Nákup zberacích strojov a ich údržba znamenajú:
– vysoké vstupné investície
– potrebu kvalifikovaného servisu
– závislosť od náhradných dielov a technického zázemia

Mechanický zber sa preto zväčša oplatí až od určitej veľkosti plantáže.

Mechanické vs. ručné zberanie – vplyv na kvalitu kávy

Ručný zber (selective picking) umožňuje zberačom vyberať iba zrelé čerešne a k tomu istému kávovníku sa vrátiť viackrát počas sezóny. Je typický najmä pre:

– výberovú arabiku vo vyšších nadmorských výškach
– menšie farmy zamerané na specialty coffee

Výsledkom je vyššia kvalita zŕn, komplexnejšia chuť a lepšie ceny na trhu.

Mechanické zberanie je skôr kompromisom medzi:
– vysokým objemom produkcie
– rýchlosťou
– prijateľnou kvalitou pre štandardné komerčné zmesi

Mnoho veľkých producentov kombinuje oba prístupy – napríklad strojový predzber a následné ručné dotriedenie alebo ručné triedenie zozbieraných zŕn na triediacich stoloch.

Ako mechanické zberanie ovplyvňuje šálku kávy

Pre bežného zákazníka, ktorý si kupuje štandardné espresso alebo filtrované zmesi z veľkých pražiarní, môže byť káva z mechanicky zozbieraných čerešní úplne vyhovujúca – najmä ak:

– prešla dôkladným triedením
– bola správne spracovaná (washed, natural a pod.)
– je rozumne upražená, aby nebola prepražená a spálená

Pri výberových kávach s vyššími nárokmi na čistotu chuti sa však stále preferuje ručný zber, pretože každý percentuálny bod kvality navyše sa prejaví v šálke aj v cene.

Budúcnosť mechanického zberania v kávovom priemysle

Mechanizácia sa bude pravdepodobne ďalej rozvíjať smerom k:

– presnejším strojom, ktoré lepšie reagujú na zrelosť čerešní
– kombinácii mechanického zberu a optického triedenia
– nižšiemu dopadu na rastliny a lepšej ergonómii pre obsluhu

Vo svete, kde rastie dopyt po káve a zároveň je čoraz ťažšie zohnať sezónnych pracovníkov, bude mať mechanické zberanie stále väčšiu úlohu, najmä u veľkých producentov.

Zhrnutie – čo si zapamätať o mechanickom zbere kávy

– mechanické zberanie je rýchly a efektívny spôsob zberu na veľkých plantážach
– najlepšie funguje v rovinatom teréne s dobre vysadenými radmi kávovníkov
– hlavné výhody: úspora práce, rýchlosť, lepšie plánovanie zberu
– hlavné nevýhody: zmes rôzne zrelých čerešní, riziko poškodenia rastlín, vysoké investície

Pre bežné komerčné kávy je mechanické zberanie štandardom. Pre výberovú kávu ostáva vrcholom kvality ručný, selektívny zber – a práve ten je jedným z dôvodov, prečo sú niektoré kávy vzácnejšie a drahšie než ostatné.