Predaj kávy široká nabídka kávy z celého světa

Mletie kávy – kľúč k dokonalej chuti

Prečo je mletie také dôležité

Kávové zrno ukrýva stovky aromatických látok, ktoré sa uvoľňujú až pri kontakte s vodou.
Správne mletie zabezpečí ideálnu extrakciu – teda to, ako sa tieto látky dostanú do šálky.

Jemné mletie – voda preteká pomaly, chuť je silná a intenzívna.

Hrubé mletie – voda preteká rýchlejšie, výsledkom je jemnejšia, ľahšia káva.

Najlepšie je kávu mlieť tesne pred prípravou, pretože už po niekoľkých hodinách začína strácať arómu.

Hrubosť mletia podľa spôsobu prípravy

Každý spôsob prípravy kávy si vyžaduje inú hrubosť mletia.
Rozdiel môže byť zásadný – od práškového mletia až po zrnká veľkosti hrubej soli.

Espresso – veľmi jemné mletie
Káva musí byť namletá takmer ako múka, aby cez ňu voda pod tlakom prešla pomaly a vytvorila plné telo a hustú cremu.
Použitie: pákové a automatické espresso kávovary.

Moka kanvička – stredne jemné mletie
O niečo hrubšie ako espresso, konzistencia podobná piesku.
Voda musí prejsť rovnomerne, bez horkosti.

Filter / prekvapkávaná káva – stredné mletie
Univerzálna veľkosť zŕn, podobná kryštálovému cukru.
Ideálne pre V60, Chemex alebo domácich prekvapkávačov.

French press – hrubé mletie
Zrnká ako hrubá soľ. Jemnejšie mletie by upchalo filter a zanechalo horkú chuť.

Džezva / turecká káva – extra jemné mletie
Takmer ako práškový cukor. Vzniká hustý a aromatický nápoj s typickou usadeninou na dne.

Ručný vs. elektrický mlynček

Ručný mlynček

ideálny pre tých, ktorí si vychutnávajú samotný rituál prípravy,

rovnomerné mletie bez prehrievania zŕn,

vhodný na cesty alebo malé množstvá kávy.

Elektrický mlynček

rýchly a presný, vhodný pre každodenné používanie,

najlepšie sú mlynčeky s mlecími kameňmi (nie s nožom), ktoré kávu skutočne melú, nie sekajú,

umožňujú nastaviť presnú hrubosť podľa potreby.

Tipy pre dokonalé mletie

Melte len toľko, koľko hneď spotrebujete.

Hrubosť mletia prispôsobte spôsobu prípravy.

Udržujte mlynček čistý – staré zvyšky kazia chuť.

Uprednostnite mlynčeky s kamenným mechanizmom pred nožovými.

Experimentujte – aj malá zmena hrubosti môže zmeniť výslednú chuť.

Mletie podľa druhu kávy

Arabika – jemnejšie mletie zvýrazní jej ovocnosť a aciditu.

Robusta – zvládne hrubšie mletie, vynikne jej plnosť a horkosť.

Zmesi Arabiky a Robusty – univerzálne stredné mletie, ideálne pre espresso a moka kanvičku.

Zhrnutie

Mletie kávy je veda aj umenie zároveň.
Správne nastavená hrubosť a čerstvo pomletá káva sú kľúčom k dokonalej chuti.
Či už používate ručný alebo elektrický mlynček, najdôležitejšie je jedno – melte tesne pred prípravou a z kvalitných zŕn.

Kde kúpiť kávu a mlynčeky

Na PredajKavy.sk nájdete čerstvo praženú kávu aj kvalitné mlynčeky značiek Faema, Hario, Quamar, JoeFrex, Bialetti a Jura.
Vyberte si tú pravú kombináciu a pripravte si kávu presne podľa svojej chuti.